A3 Haber

Altın fiyatlarında sert düşüş: Son 2.5 yılın en düşük seviyesini gördü

Altın fiyatlarında sert düşüş: Son 2.5 yılın en düşük seviyesini gördü

Altın fiyatlarında sert düşüş: Son 2.5 yılın en düşük seviyesini gördü
Eylül 26
11:54 2022

Altın fiyatları, başlıca merkez bankalarının enflasyonu düşürmek için daha sıkı para politikasına gitmesiyle ve doların yükselmesiyle iki buçuk yılın dip seviyesini gördü.

Altın fiyatları merkez bankalarının sıkı para politikalarına devam etmesiyle ve dolardaki yükselişin etkisiyle geri çekilmeye devam etti.

Altının ons fiyatı geçen hafta yüzde 1.9 değer kaybetmesinin ardından bugün bin 627 dolarla Nisan 2020’den bu yana düşük seviyeye geriledi. Sonrasında kısmen toparlanan değerli metal sabah saatlerinde bin 646 seviyesinde işlem gördü.

Böylece değerli metal 2020’deki rekor seviyesinin yüzde 20 altında işlem görerek ayı piyasasını test etti. Parasal sıkılaştırmanın büyüme beklentilerini gölgelemesiyle birlikte yatırımcılar güvenli liman olarak altın yerine ABD dolarına yöneldi.

Yatırımcıların doları tercih etmesi ekonomik riskler söz konusu olduğunda güvenli liman olarak görülen altının bu özelliğini şimdilik rafa kaldırdı. Altının herhangi bir faiz getirisinin olmaması, doların faizinin artması nedeniyle değerli metalin fiyatlarını baskılıyor.

“Resim kıymetli madenler için olumlu değil”

Yapı Kredi Private Banking Günlük Bülten’de uzmanların konu ile ilgili yorumunda piyasa koşullarının daha zorlu hale geldiği belirtilerek öngörüde bulunmanın zor olduğu hatırlatıldı.

Bültende, “Tahmin yapmak zorlaştığında ekonomik aktivitelerin de iyiye gitmeyebileceği ihtimali artıyor. Yatırımcıların risk iştahı azalıyor. Güvenli liman aracı altın ise güçlü dolar ve yüksek tahvil faizleri sebebi ile bu dinamiği fırsata çeviremiyor” ifadelerine yer verildi.

Günlük altın yorumunda ayrıca, “Projeksiyonlar enflasyonla mücadelenin süreceği, bunun da ekonomide yavaşlamaya yol açacağı şeklinde. Para politikaları bir süre daha sıkı olmayı sürdürecek gibi gözüküyor. Bu resim kıymetli madenler için olumlu değil” ifadeleri kullanıldı.

Kritik veriler izlenecek

Önümüzdeki hafta, ABD enflasyon verilerinin açıklanacak olması ve Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard ile New York Fed Başkanı John Williams gibi bazı yetkililerinin yapacakları konuşmalar nedeniyle altın piyasası yeni bir oynaklıkla karşı karşıya kalabilir.

Bu hafta açıklanacak yoğun veri gündeminin yanı sıra merkez bankası yetkililerinin açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını aktaran analistler, döviz piyasasındaki hareketlerin de yakından izleneceğini kaydetti.

Analistler, bugünün veri gündeminde, Almanya’da Ifo Endeksleri ve ABD’de Dallas Fed İmalat Sanayi Endeksi’nin öne çıktığını belirterek, teknik açıdan altının ons fiyatında bin 620 ve bin 600 doların destek, bin 670 ve bin 690 doların direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

Altın piyasasında son durum

Geçen hafta düşüş eğilimini üst üste iki haftaya taşıyarak yüzde 1,9 değer kaybeden altının ons fiyatı, bugün bin 627 dolarla Nisan 2020’den bu yana en düşük seviyesini test etmesinin ardından gelen tepki alışları ile bin 646 dolar seviyesinde dengelendi.

Altının gram fiyatı, yeni haftaya ise yükselişle başlamasının ardından sabah saatlerinde önceki kapanışının yüzde 0.3 üzerinde 976 liradan işlem gördü. Aynı dakikalarda çeyrek altın bin 610 lira, Cumhuriyet altını da 6 bin 550 liradan satıldı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER