A3 Haber

Biden yönetiminden Türkiye’ye “İmamoğlu” tepkisi: Temel özgürlüklere saygı duyun

Biden yönetiminden Türkiye’ye “İmamoğlu” tepkisi: Temel özgürlüklere saygı duyun

Biden yönetiminden Türkiye’ye “İmamoğlu” tepkisi: Temel özgürlüklere saygı duyun
Aralık 15
08:32 2022

İBB Başkanı İmamoğlu’na, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla üst sınırdan 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verilmesinin yankıları sürerken, ABD hükümeti de duruma tepki gösterdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, karara yönelik “Derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı yaşıyoruz. Bu haksız ceza insan haklarına, temel özgürlüklere ve hukukun üstünlüğüne aykırıdır. Türkiye’yi bu temel özgürlüklere saygı duymaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla üst sınırdan 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verildi. İstinaf ve Yargıtay’da da onanması durumunda ceza kesinleşecek. Mahkemenin kararına, “siyasi” olduğu belirtilerek tepki yağarken, ABD’de Joe Biden yönetimi dahi konuyla ilgili açıklamada bulundu. Biden’ın ofisinden yapılan açıklamada “Bu haksız ceza, insan haklarına, temel özgürlüklere ve hukukun üstünlüğüne aykırıdır” ifadeleri yer aldı.

Habertürk’ün aktardığına göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ciner Medya Grubu ABD Temsilcisi Ali Çınar’a şu demeci verdi:

  • Bugün İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ifade özgürlüğünü kısıtlamayı amaçlayan ‘hakaret yasalarına’ dayanarak 2 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırılmasından derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı yaşıyoruz. Bu haksız ceza insan haklarına, temel özgürlüklere ve hukukun üstünlüğüne aykırıdır.
  • Türkiye’deki sivil toplum, medya, siyaset ve iş dünyası liderlerine yönelik devam eden suçlamalar ve uzun süreli tutukluluk hallerinden ciddi endişe duyuyoruz. İfade özgürlüğü, barışçıl toplanma ve örgütlenme hakkı, sağlıklı bir demokrasinin temelidir. Türkiye’yi bu temel özgürlüklere saygı duymaya ve bu davayı hızlı ve adil bir çözüme ulaştırmaya davet etmeye devam ediyoruz.

ABD Dışişleri de çıklama yaptı

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, mahkemenin İmamoğlu hakkında aldığı karar hakkında “derinden endişeli olduklarını ve hayal kırıklığına” uğradıkları belirtildi.

ABD Dışişleri Sözcüsü Vedant Patel, “Adil olmayan ceza; insan haklarına, hukukun üstünlüğü ve temel özgürlüklere saygıya uymuyor” açıklamasında bulundu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER