A3 Haber

Zelenskiy Beyaz Saray’da: Biden kırmızı halıyla karşıladı

Zelenskiy Beyaz Saray’da: Biden kırmızı halıyla karşıladı

Zelenskiy Beyaz Saray’da: Biden kırmızı halıyla karşıladı
Aralık 21
23:45 2022

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşından bu yana Zelenskiy’nin ilk yurtdışı ziyaretini ABD’ye yaptı, Beyaz Saray’da Joe Biden tarafından karşılandı.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre Beyaz Saray girişinde, Biden ve eşi Jill Biden tarafından karşılanan kırmızı halıyla Zelenskiy, el sıkışmanın ardından Oval Ofis’te iki saat kadar sürmesi öngörülen görüşmeye geçti.

Beyaz Saray, hem ziyaret öncesinde de Ukrayna’ya bir Patriot füze bataryası sağlayacağını doğrulamıştı. Bu, ülkenin hava savunma kabiliyetini önemli ölçüde artıracak.

Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Zelenskiy, “Ukrayna’nın dayanıklılık ve savunma yeteneklerini güçlendirmek için ABD’ye gidiyorum. Başkan Biden ile özellikle Ukrayna ve ABD arasındaki işbirliğini ele alacağız” demişi.

Rusya’dan, Ukrayna’ya ek askeri desteğin çatışmanın “derinleşmesine” yol açacağı açıklaması geldi.

Zelenskiy, ABD Kongresi’ne de hitap edecek. ABD’de Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Salı günü gönderdiği mektupla Kongre üyelerini yapılacak oturuma çağırdı. Pelosi mektubunda, “Demokrasiye odaklanacağımız bu özel oturumda yer alın” dedi ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

ABD’den Ukrayna’ya 2 milyar dolarlık yeni yardım

Beyaz Saray, Zelenskiy’nin ziyareti öncesinde, Ukrayna’ya yaklaşık 2 milyar dolarlık yeni bir askeri yardımda bulunacağını açıkladı.

Bu yardım pakedine, Ukrayna’nın altyapısını Rus saldırılarına karşı korumasına yardımcı olacak yeni bir Patriot füze sistemi de dahil. Ukraynalı yetkililer uzun süredir Batı’dan daha güçlü hava savunma sistemleri talep ediyordu.

Rusya, son dönemde Ukrayna’nın enerji sektörünü hedef alıyor ve bu da sıfır derecenin altındaki soğuk kış aylarında milyonları karanlığa sürüklüyor.

Beyaz Saray, Ukrayna askeri birliklerini Patriot sisteminin nasıl kullanılacağı konusunda “üçüncü bir ülkede” eğiteceğini ve bunun “biraz zaman alacağını” söyledi.

ABD’de şu anda Ukrayna’ya 2023’e kadar 40 milyar dolardan fazla ekstra fon sağlayacak bir yasa tasarısını geçirmek için çalışmalar sürüyor.

Çatışmanın başlangıcından bu yana doğrudan askeri desteğe yapılan genel harcamalar açısından ABD, diğer tüm ülkelerden çok daha fazlasını taahhüt etti.

Zelenskiy, Ukrayna için aylık savunma maliyetinin yaklaşık 5 milyar dolar olduğunu söyledi.

Kremlin: Ukrayna’ya silah tedariği çatışmanın derinleşmesine yol açar

Kremlin Sarayı’ndan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin ziyaretinin iyi bir sonuç doğurmayacağı ve Rusya’nın Kiev ile barış görüşmelerine başlama imkanı görmediği açıklaması geldi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov gazetecilere, Batı’dan Ukrayna’ya silah tedariğinin çatışmanın “derinleşmesine” yol açacağını ve Ukrayna’yı daha zor durumda bırakacağını söyleyerek, Kiev’i uyardı.

Peskov, “Silah arzı devam ediyor ve sağlanan silahlar çeşitleniyor. Bütün bunlar, elbette, çatışmanın şiddetlenmesine yol açar. Bu Ukrayna için pek iyiye işaret değil” dedi.

Zelenskiy, düzenli olarak başkent Kiev’de yabancı liderleri ağırlıyor. Ukrayna lideri, sık sık Kiev’deki ofisinden dünya liderleri ile video ya da telefon görüşmeleri de gerçekleştiriyor.

Ancak ABD ziyareti, savaşın başlamasından bu yana Zelenskiy için bir ilk oldu.

Ukrayna’ya yönelik askeri destek sağlamada öncü bir rol oynayan ABD’ye yapılan ziyaret, iki ülke ilişkileri için önemli bir mesaj olarak değerlendirilecek.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER