A3 Haber

Oylama günlerdir sürüyordu: ABD Temsilciler Meclisi’nin başkanı 15’inci turda seçilebildi

Oylama günlerdir sürüyordu: ABD Temsilciler Meclisi’nin başkanı 15’inci turda seçilebildi

Oylama günlerdir sürüyordu: ABD Temsilciler Meclisi’nin başkanı 15’inci turda seçilebildi
Ocak 07
09:13 2023

ABD’de Temsilciler Meclisi başkanlık seçimi krizi 15’inci turda sonuçlandı. Cumhuriyetçi milletvekili Kevin McCarthy, 216 oyla Temsilciler Meclisi başkanı seçildi.

ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde yapılan 15’inci tur oylamada meclis başkanı sonunda seçildi. Oylamanın dördüncü gününde başlayan 15’inci turda Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy yeterli oyu alarak ABD Temsilciler Meclisi Başkanı oldu.

Dört gündür yapılan 14 oylamaya rağmen yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı için meclis başkanı seçilemeyince, ABD Temsilciler Meclisi’nde son 100 yıldır bir ilk yaşandı, ülkede yasama organı durma noktasına geldi.

Başkan nasıl seçiliyor?

435 üyeli Temsilciler Meclisinde halihazırda Cumhuriyetçiler 222, Demokratlar 213 koltuğa sahip. Demokratlardan bir sandalye, Virginia’dan seçilen Demokrat siyasetçi Donald McEachin’in 28 Kasım 2022’de vefat etmesi üzerine boş kalmıştı. McCarthy’nin başkan seçilebilmesi için Meclis üyelerinin yarısı olan 218 üyenin oyu alması gerekiyordu. Bu baraj her bir milletvekilinin bir üyeyi oylaması halinde geçerli. Yapılan son oylamada iki milletvekili herhangi bir adaya oy vermediği için baraj 217’ye düştü.

ABD tarihinde son 100 yılda bir ilk

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri ülke tarihinde son 100 yılda benzeri görülmemiş bir şekilde dört gündür meclis başkanını seçmek için 14 kez oylamaya gitti.

Kevin McCarthy kimdir?

1965 doğumlu Kevin McCarthy, ilk kez 2006’da Cumhuriyetçi Parti’den Kongre üyesi seçilmişti. İş insanı olan Kaliforniyalı siyasetçi, 2018’den bu yana Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçilerin azınlık lideri olarak görev yapıyordu. Trump’ın sıkı destekçilerinden McCarthy, 2020’deki başkanlık seçim sonuçlarına itirazında Trump’ın yanında yer almıştı. Daha sonra seçimlerin meşru olduğunu kabul eden Cumhuriyetçi siyasetçi, 6 Ocak 2021’de Kongre binasına gerçekleştirilen saldırıyı da kınamıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER