A3 Haber

Memur maaşlarına yapılan zammı soğan ekmek yiyerek protesto ettiler

Memur maaşlarına yapılan zammı soğan ekmek yiyerek protesto ettiler

Memur maaşlarına yapılan zammı soğan ekmek yiyerek protesto ettiler
Ocak 12
14:48 2023

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkan Yardımcısı, Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, memura verilen yüzde 30’lık zamla memurların fakirleşmeye devam ettiğini belirtti. Zam, soğan ekmek yiyerek protesto edildi.

Yapılan açıklamada, “Vatandaş yüzde 64.27 olan TÜİK’in enflasyonunu mu, yüzde 122.93 olan hükümetin enflasyonunu mu? Ya da bağımsız araştırma şirketlerinin yaptığı ankete göre olan yüzde 137.55 lik enflasyona mı inanacak?

“TÜİK’in hesaplamalarının sahada gerçeklerle uyuşmamasının bedelini maalesef öncelikle aylığından başka geliri olmayan, memur, emekli, işçi ile dar gelirli vatandaşlarımız ödemektedir.
İçinde bulunduğumuz 2023 Ocak ayından itibaren memur ve emekliye yapılan yüzde 25’lik maaş zam, memur ve emekliyi sefalete sürüklemiştir. Pek çok memurun taban aylığı asgari ücret seviyesine inmiş, hatta asgari ücretin altında kalmıştır. Son zamlarla pek çok memurun prime esas kazanç tutarı, asgari ücretin prime esas kazanç tutarının altında kalmıştır” denildi.

Memur maaşlarının eridiği vurgulayan Doğruyol, “Temmuz 2015 te bir polis, bir hemşire arkadaşımız yaklaşık 3 kat, en düşük memur yaklaşık iki kat asgari ücret alırken, memurların maaşlarının bu gün neredeyse asgari ücret seviyesine dayanmış olması acıdır. Ve memurun alım gücü de her geçen gün erimektedir.

Eğer bu gün yani 2024 ocak ayında, memur maaşlarını asgari ücrete göre belirleyelim eski haline getirelim deseydiniz, ocak ayı maaş zammı yüzde 30 değil, yüzde 100’ün üzerinde olması gerekiyordu.
Yaptığınız uygulamalarla, memurlarımızın gözündeki ışıltıyı da söndürdünüz. Memurlarımızın yaşam sevincini de elinden aldınız” ifadelerini kullanıldı.

Memur maaşlarına en az 55 oranında zam yapılması gerektiği söyleyen Ahmet Doğruyol “Ocak ayında tüm vergi ve harçlara yüzde 122 zam yapanların, memur ve emekliye yüzde 30 zam yapmasının kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur. En kötü ihtimalle bu dönem asgari ücrete yapılan yüzde 55’lik zam oranının memur ve emekli maaşlarında da uygulanması gerekliydi. Yapmadınız. Tüm memur ve emeklilerin gözünün içine baka, baka asgari ücrete göre bile, memurun alım gücünü yüzde 25 oranında düşürdünüz” değerlendirmesini yapıldı.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER