A3 Haber

Reuters analizi: İsveç’teki olaylar Erdoğan için seçim malzemesi oldu

Reuters analizi: İsveç’teki olaylar Erdoğan için seçim malzemesi oldu

Reuters analizi: İsveç’teki olaylar Erdoğan için seçim malzemesi oldu
Ocak 27
09:17 2023

Diplomatlar, analistler ve muhalif politikacılar, bu ay Stockholm’de gerçekleştirilen iki provokatif olayın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı seçimler öncesi harekete geçirdiğini ve İsveç ile Finlandiya’nın yazdan önce NATO’ya katılma umutlarını azalttığı değerlendirmesinde bulunuyor.

Reuters’ın analizine göre Erdoğan, geçen hafta sonu Kuran yakılması ve bir hafta önce de kuklasının PKK sempatizanları tarafından elektrik direğine asılmasının ardından, NATO’nun genişlemesi konusunu iç politikaya taşımakta gecikmedi.

İsveç’teki olaylar, Stockholm’ün, Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası Finlandiya ile birlikte NATO’ya katılma girişimi için Ankara’nın onayını kazanma çabalarını sekteye uğrattı.

Analistler, diğer taraftan anketlerin 14 Mayıs seçimlerinde bazı rakiplerine karşı kaybedebileceğini gösterdiği bir dönemde Erdoğan açısından bunun oylarını konsolide etmek ve seçmeni, hayat pahalılığı gibi konulardan uzaklaştırmak için bir fırsat olduğunu dile getiriyor.

İktidardaki yirmi yılının en büyük siyasi sınavıyla karşı karşıya olan Erdoğan, daha önce de etkili olduğu kanıtlanmış bir yaklaşım sergiliyor. Bunlar, Avrupa’daki İslamofobi algısı ve İsveç’te “terör örgütü üyeleri ve İslam düşmanlarına” verilen desteği eleştirmek.

Erdoğan’ı ve İslamcı çizgideki AKP’yi sandıkta yenmek isteyen muhalefet ittifakının (altılı masa) liderleri de Erdoğan’la aynı çizgiye gelmek ve hatta daha sert bir tavır takınma eğiliminde.

Parlamentonun dördüncü büyük partisi olan İYİ Parti lideri Meral Akşener, daha da somut bir adım atarak hem İsveç hükümeti hem de “alçakça eylemin” failleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Ayrıca Akşener, çarşamba günü parti üyelerine yaptığı açıklamada “Erdoğan ve arkadaşları dış politikayı iç siyasi kazanımlar için kullanmak istiyor” ifadesini kullandı.

Ana muhalefetteki CHP de İsveç’teki olayları kınadı ve bunun Erdoğan’ın seçim kampanyasına hizmet edeceği yorumunda bulundu.

Kuran yakılması ve Kürt yanlısı grupların Erdoğan’ın kuklasını asması İsveç hükümet yetkilileri tarafından eleştirildi. Ancak Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliği için artık Türkiye’den destek beklememesi gerektiğini dile getirdi ardından da Ankara, planlanan üçlü toplantıyı iptal etti. Finlandiya ise durum sakinleşene kadar görüşmelere “birkaç hafta mola” verilmesi gerektiğini belirtti.

İadelerin olmaması, son iki olaydan önce bile İsveç’in şansını azaltıyordu

NATO üyesi 30 ülkenin tamamının yeni gelenleri (aday ülkeleri) onaylaması gerekiyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER