A3 Haber

Bir mikrofon uzat bin ah işit: 15 yaşında 15 saat çalışanlar, okulu bırakanlar, ikinci el elbiseye mecbur kalanlar…

Bir mikrofon uzat bin ah işit: 15 yaşında 15 saat çalışanlar, okulu bırakanlar, ikinci el elbiseye mecbur kalanlar…

Şubat 05
14:57 2023

Sokak röportajında konuşan gençler ve öğrenciler, ülkenin içinde bulunduğu tabloyu özetledi. Açık Mikrofon adlı  YouTube kanalının yaptığı sokak röportajında okulu bıraktığını söyleyen birçok gencin olması dikkat çekti. Bir öğrenci ikinci el elbise almak zorunda kaldığını vurgularken, sırtında ekmek torbası olan 15 yaşındaki bir genç günde 15 saat çalıştığını söyledi. Bir öğrenci de içecek almak için yemeğinden kıstığını kaydederken bir başka öğrenci ise, “Aynı anda iki işte çalışıyorum. Ona rağmen yaşayamıyorum” dedi.

İstanbul Kadıköy’de bu hafta çekilen bir sokak röportajı, derinleşen ekonomik krizin gençler ve öğrenciler üzerindeki etkisini yansıttı.

Açık Mikrofon adlı YouTube kanalı tarafından yapılan sokak röportajında konuşan birçok gencin okulu bırakmış olması dikkat çekti. Sırtında ekmek torbası olan 15 yaşındaki bir genç, önce “Söyleyecek bir şeyim yok” dedi sonra ülkenin özeti olan hikayesini anlattı. Ailesine destek olmak için okulu bıraktığını söyleyen genç, “Ümraniye’den Kadıköy’e ekmek getiriyorum. 2-3 yıldır günde 15-16 saat çalışıyorum” dedi. Yaşıtları okula giderken kendisinin çalışıyor olmasına çok üzüldüğünü belirten 15 yaşındaki genç, “Çok tuhaf, çok kötü oluyor” diyerek duygularını dile getirdi.

Su için yemekten kıstı

Bir kız öğrenci ise elindeki su petini göstererek, “Bir içecek içebilmek için yemeğimi kısıtladığım bir güne denk geldiniz” ifadelerini kullandı.

Bir başka kız öğrenci de, “Hiçbir şeyi doğru düzgün yapamıyorum. Kıyafetlerimi bile ikinci el almam gerekiyor” diye konuştu.

Tiyatro kursunu çok sevdiğini ama bırakmak zorunda kaldığını kaydeden bir genç ise “Haftada bir 200 lira ile dışarı çıkıyoruz. Dışarı çıktığımız gibi bitiyor. Bir tane pantolon 600-700 lira olmuş. Küçücük yemek tabakları 100-120 lira” dedi.

“Oradaki gençten ne farkım var?”

Aynı işi yapmasına rağmen yurt dışındaki bir akranın alım gücünün ve yaşam standartlarının kendininkinin çok çok üzerinde olduğunu vurgulayan bir gastronomi öğrencisi de, “Ne kadar çalışırsam da çalışayım, kalifiye bir eleman da olsam oradaki bir gençle asla eşdeğer değilim. Benim oradaki gençten ne farkım var?” diye sordu. Bir AVM’de çalışan bir genç ise geçen yıl 35 TL’ye aldığı yemek menüsünün şu an en az 100 TL olduğunu kaydetti.

“Ona rağmen yaşayamıyorum”

Psikoloji okuyan bir öğrenci de, “Normalde kitap okumayı çok seven biriyim. Ama artık kitap alamıyorum. Sadece internetten kaynak bulabiliyorum. O da zar zor 12 taksitle aldığım bilgisayarımla. Onu da ödemek için çok çalışmam gerekiyor. Aynı anda iki işte çalışıyorum. Ona rağmen yaşayamıyorum. Kelimeler kifayetsiz” ifadelerini kullandı.

Artvin’den bin TL’ye geldiğini ve aynı ücretle de geri döneceğini belirten bir öğrenci ise, “Bin liram var. Ne yapacağım şimdi? Bir kafeye gitsem 150 TL hesap gelecek. Nasıl olacak şimdi?” dedi.

Okulu bıraktığını kaydeden bir genç de yanındaki arkadaşını göstererek, “Arkadaşım engelli. Bu halde bile çalışmak zorunda. Ailesine kendisi bakıyor. İki kardeşi daha var onlarda engelli, onlar bir şey yapamıyor. Bir kafede haftalık bin 200 TL’ye çalışıyor. Neyine yetecek?” diye sordu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER