A3 Haber

CHP’nin YSK temsilcisinden sandık güvenliği uyarısı: Sandık başında olmazsanız kedi değil, fil girer

CHP’nin YSK temsilcisinden sandık güvenliği uyarısı: Sandık başında olmazsanız kedi değil, fil girer

CHP’nin YSK temsilcisinden sandık güvenliği uyarısı: Sandık başında olmazsanız kedi değil, fil girer
Mart 07
11:05 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun yarışacağı seçimlerin en önemli konusu sandık güvenliği. YSK’nin temsilcilerinden önemli uyarılar geliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yarışacağı seçimlerde Meclis’teki sandalye dağılımı parlamenter sistem için önem arz ediyor.

Kamuoyu YSK’den gelecek “Seçim yapılabilir” veya “Ertelenmeli” kararına kilitlendi.

CHP’nin YSK’deki temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, konu hakkında Hürriyet yazarı Hande Fırat’a konuştu.

Yakupoğlu, YSK’nin il ve ilçe seçim kurullarının; personel kaybını, bölgede çalışan personelin ve depolardaki mühürlerin, torbaların, sandıkların durumunu incelediğini anlattı.

Yakupoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • Seçim takvimi başladıktan sonra, tahminen 16 Mart tarihi gibi YSK, MERNİS’ten güncel son listeyi alacak. Temel mesele, sandık başına gidince, kayıtlı seçmen açısından; mükerrer olmaması, vefat eden seçmenlerin listede yer almaması önemli.
  • Özellikle Suriyelilerin sayısını bilmiyoruz. Yabancılar ayrı bir şekilde kayıtlı değil.
  • Yabancı seçmenin demografik olarak seçim sonuçlarını etkileyeceğini şimdilik düşünmüyoruz. Ancak yarın bir seçmen hareketliliği olursa bunun nasıl bir etkisi olacağını bilemem. Sayının paylaşılmaması da güvensizlik yaratıyor.
  • Seçmen listeleri oluşumunda görevli devlet memurları bölgede gösterilecek, belki de yığılacak. ( AFAD, Kızılay’ın personeli gibi görevliler.) Devlet memurları buralara yığılacak mı? Bu durum nasıl bir seçmen hareketliliğine yol açacak? Göç edenler oldu. Bunlar gittikleri şehirlerde oy verecekler. Bunun etkisi ne olacak?
  • Sistemde her şey sandık üzerine kurulu. İtiraz için somut delil gerekli. Tutanak defteri, bir sandığın tapusudur. Sandık başında olmazsanız, kedi değil fil girer. Herkes sandık başında olsun, tek şart bu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER