A3 Haber

Türkiye’de şap hastalığı alarmı: İlk vaka tespit edildi, sekiz işletme karantinada

Türkiye’de şap hastalığı alarmı: İlk vaka tespit edildi, sekiz işletme karantinada

Türkiye’de şap hastalığı alarmı: İlk vaka tespit edildi, sekiz işletme karantinada
Mart 09
17:42 2023

Tarım Bakanlığı’nın açıklamasına göre şap hastalığı taşıyan ilk vaka tespit edildi. Çeşitli illerde görülen şap hastalığı sebebi ile tüm hayvan pazarları kapatıldı. Şehirlerarası hayvan nakli yasaklandı. Bakanlık, şap hastalığı görülen sekiz işletmede karantina dahil tüm tedbirlerin alındığını duyurdu.

SAT-2 tipi şap virüsü sebebi ile Denizli, Elazığ ve Kars’ta hayvan pazarları kapatıldı. Tüm veteriner hekimlerin izinleri de iptal edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, iki aydır görülen SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle ithalat, ihracat ve kesim maksatlı sevkler dışında tüm hayvan hareketlerini yasaklama kararı aldı. Karar doğrultusunda ikinci bir emre kadar veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyenlerin izni de iptal edildi.

Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden gerçekleştirilen açıklamada, ”Ülkemizde görülen şap hastalığının bu türünden dolayı hayvan pazarları kapanmıştır. İkinci bir emre kadar hayvanların satışı ve hareketi yasaktır. Aksi durumda kolluk kuvvetleri tarafından 36a kanunun ilgili maddesine göre hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlık tedbirlerine uymayanlara 46 bin 159 lira idari para cezası uygulanacaktır” ifadeleri yer aldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı konuyla ilgili inceleme başlattı. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Şap hastalığı taşıyan ilk vaka tespit edildi” ifadelerine yer verildi.

Şap hastalığı nedir?

Tarım ve Orman Bakanlığı’na göre şap hastalığı çift tırnaklı hayvanlarda görülen, bulaşıcılığı yüksek viral bir enfeksiyon.

Sığırlarda ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma gibi semptomlara yol açan virüs koyun ve keçilerde daha hafif geçiyor.

Şap hastalığının ölüm oranı düşük ancak hastalık genç hayvanlarda virusun kalpte yerleşmesi sonucu ölümle sonuçlanabilir.

Hastalık hayvan ürünleri, araç ve aletler, insanlar arası, yabani hayvanlar, kuşlar, rüzgar ve nakil araçları ile bulaşabilir.

İnsanların da ise enfekte hayvanlar ile temas veya enfekte et ve süt ürünleri ile enfeksiyonu nadiren aldıkları bildiriliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER