A3 Haber

Erdoğan: Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün Meclis’teki onay sürecini başlatmaya karar verdik

Erdoğan: Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün Meclis’teki onay sürecini başlatmaya karar verdik

Erdoğan: Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün Meclis’teki onay sürecini başlatmaya karar verdik
Mart 17
17:41 2023

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı ile düzenlediği basın toplantısında Finlandiya’nın NATO katılım protokolü için Meclis’te onay süresini başlattıklarını söyledi.

Ortak açıklamada konuşan Erdoğan’ın söylediklerinden öne çıkanlar şöyle:

“Türkiye, binlerce vatandaşını teröre kurban vermiş bir ülkedir. Dünyanın en eli kanlı yapılarıyla eş zamanlı mücadele ediyoruz. Milletimizin canına kasteden örgütlerin kökünü kazımakta kararlıyız.

NATO’nun genişleme sürecini bu gerçekler çerçevesinde değerlendiriyoruz. Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusu konusu, elbette görüşmelerimizde önemli yer tuttu. Türkiye, NATO’nun açık kapı politikasının güçlü savunucuları arasında yer alıyor.

Finlandiya ve İsveç’in katılım müzakerelerinin başlamasına Madrid’de yapılan NATO zirvesinde onay vermiştik. Eş zamanlı olarak 3’lü muhtırayı imzalamak suretiyle, Türkiye’nin haklı güvenlik kaygılarının giderilmesi gerektiğini kayıt altına almıştık.

Geride bıraktığımız süre zarfında Finlandiya’nın 3’lü muhtıradaki taahhütlerini yerine getirmek için samimi ve somut adımlar attığını gördük. Ülkemizin güvenlik kaygılarını gidermek yolunda gösterdii hassasiyet ve kaydedilen mesafeye minayen, Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün, Meclisimiz’deki onay sürecini başlatmaya karar verdik.”

Bu kararın, ülkelerimiz başta olmak üzere ittifakımız için hayırlı olmasını diliyorum. Finlandiya’nın üyeliğiyle NATO, bu sayede küresel güvenlik istikrarın muhafazasında, etkin rol oynayacaktır. Onay sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, Finlandiya ile ilişkilerimiz NATO müttefikliği zemininde tahkim edilmiş olacaktır.

İsveç ile olan görüşmelerimizi ise, ittifakın prensipleri ve bizim terörle mücadeledeki yaklaşımlarımız temelinde sürdüreceğiz. Ülkemizin, sürecin ilerletilmesi hususundaki ilkelerinin ve iyi niyetinin artık daha net görüldüğü kanaatindeyim. Bu noktada, sürecin nasıl ilerleyeceği, İsveç’in atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ise şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Cumhurbaşkanı, şahsınıza teşekkürlerimi iletmek isterim. Bence siz, her yerde, herkesle, görüşebilen, konuşabilen çok az kişiden birisiniz. Belki de bunu yapan tek kişisiniz. Çok güzel görüşmeler gerçekleştirdik. İyi olan ilişkilerimizi sürdürüyoruz. 

NATO üyeliğimiz konusunda ifade ettiğiniz haberleri almak bizleri çok memnun ediyor. Bugün atılan imzada TBMM’nin onay sürecini başlattığına dair çok önemli bir gösterge. Tüm Finlandiyalılar için çok önemli bir haber bu. Aynı zamanda meclisimizdeki milletvekillerinin yüzde 95’i geçtiğimiz bahar döneminde NATO üyeliği başvurumuzu destekledi. Şimdi de bu önümüzdeki süreç içerisinde tamamlanmak üzere, sizlere çok teşekkür ediyoruz.

Tabii bir komşumuz da var, İsveç. Kendileri iyi insanlar, iyi bir halk ve çok iyi ikili ilişkilerimiz var. Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği, İsveç olmadan tamamlanamaz. Çünkü ortak çıkarlarımız var. İki komşu üyeyiz, Baltık Denizi’nde kıyımız var. Umut ediyorum 32 üye ülke olur ittifaka.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER