A3 Haber

Fransa’da emeklilik yaşını 64’e çıkaran yasanın önünde engel kalmadı: Güven oylamasını Macron hükümeti kazandı

Fransa’da emeklilik yaşını 64’e çıkaran yasanın önünde engel kalmadı: Güven oylamasını Macron hükümeti kazandı

Fransa’da emeklilik yaşını 64’e çıkaran yasanın önünde engel kalmadı: Güven oylamasını Macron hükümeti kazandı
Mart 21
11:09 2023

Fransa’da Macron hükümeti, sert protestolara yol açan tartışmalı emeklilik yasasına karşı muhalefetin meclise getirdiği güven oylamasını az bir farkla kazandı.

Hükümete güvensizlik oyu 278’de kaldı. Eğer dokuz oy daha verilseydi yeni bir hükümet için süreç başlayacak ya da ülke seçime gidecekti.

İlk güven oylamasının ardından aşırı sağcı siyasetçi Marine Le Pen’in partisinin ikinci oylama girişimi de başarılı olmadı.

Bu sonuçla ülkede emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı öngören yasa önünde engel kalmadı.

Sol partilerin girişimiyle yapılan ilk güven oylamasının başarısız olması sonrası, bu partilerin vekilleri “Sokakta görüşürüz” yazılı dövizler açtı.

Ne olmuştu?

Hükümet, emeklilik yaşını iki yıl yükseltmeyi öngören tartışmalı yasayı geçirebilmek için, anayasadaki özel bir maddeyi kullanarak Meclis’i de devre dışı bırakmıştı.

Polis protestoculara göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etmişti. Paris’te en az 101 kişi gözaltına alınmıştı.

Solcu La France Insoumise (LFI) (Boyun Eğmeyen Fransa) Partisi’nin lideri Mathilde Panot güven oylaması sonrası yaptığı açıklamada, “Bitmiş bir şey yok. Bu yasa geri çekilene dek her şeyi yapacağız” dedi.

Meclis’in güven oylaması gündemiyle toplandığı sıralarda da protestolar devam ediyordu.

AFP haber ajansına konuşan Paris’teki protestoculardan bir öğrenci, “İnsanlar bunun bizi ilgilendirmediğini söylüyor ama ediyor. Büyüklerimizin daha fazla çalışmak zorunda kalacak olması işlerin daha kötüye gideceğinin göstergesi” dedi.

Bir başka öğrenci de hükümetin kendilerini umursamadığını savundu.

Meclis’teki hararetli oturumda, hükümete yasayı referanduma götürme çağrısı da yapıldı.

Grevler ve protestolar sonrası hükümet geri adım atmamış Başbakan Elisabeth Borne, emeklilik yaşının yükseltilmesi için “Tartışmaya açık değil” demişti.

Hükümet düzenlemeyi nasıl savunuyor?

Emeklilik yasasında yapılmak istenen düzenlemenin en fazla tartışma yaratan kısmı emeklilik yaşı. Fransa hükümeti, mevcut sistemin maddi olarak daha fazla sürdürülemeyeceğini savunuyor ve emeklilik yaşını 62’den 64’e yükseltmek istiyor. Aynı zamanda, emeklilik maaşı için verilen katkının süresi ve miktarı da artırılıyor ve bunlar tamamlanmadan emekli maaşı alınması engelleniyor.

Kamuoyu araştırmalarına göre halkın üçte ikisi bu değişikliğe karşı. Ocak ayında ülke çapında yapılan protesto gösterileri ve grevlere milyonlarca kişi katılmıştı.

Hükümet, gelecekte emeklilik sistemini finansal olarak desteklemeye devam edebilmek için bu değişikliğin yapılmasının şart olduğunu söylüyor.

Çalışma Bakanlığı’nın savunusuna göre, emeklilik ödeme süresinin uzatılması ve emeklilik yaşının 64’e çekilmesi, yıllık emeklilik sistemine 17,7 milyar avroluk katkı sağlayacak. Şu an açık veren sistemde böylelikle gelir ve giderler 2027 yılında dengelenmiş olacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER