A3 Haber

Fransa’da emeklilik yaşının 64’e çıkarılmasına karşı protestolar sürüyor: Göstericilere polis saldırdı

Fransa’da emeklilik yaşının 64’e çıkarılmasına karşı protestolar sürüyor: Göstericilere polis saldırdı

Fransa’da emeklilik yaşının 64’e çıkarılmasına karşı protestolar sürüyor: Göstericilere polis saldırdı
Mart 23
21:35 2023

Fransa’da emeklilik yaşının 62’den 64’e yükseltilmesi sonrası ülke genelinde devam eden protesto ve grevler dokuzuncu gününde. Başta başkent Paris’te olmak üzere yüz binlerce kişi sokağa çıktı. Polis, göstericilere saldırdı.

Reuters’in haberine göre Paris’te Bastille Meydanı’nda büyük bir eylem düzenlendi. Kentte barikatlar kuruldu, polisle eylemciler arasında çatışma çıktı. Polis göstericilere göz yaşartıcı gazla saldırdı. Ayrıca Marsilya ve Nice’de de binlerce kişi protesto yürüyüşü düzenledi.

Fransa Genel Emek Konfederasyonu, Paris’te 800 bin kişinin eylemlere katıldığını açıkladı.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Lorient kasabasında karakola saldırı düzenlenmesinin kabul edilemez olduğunu ve saldırının cezasız kalmayacağını söyledi.

Fransa’da, aralarında dünyaca ünlü oyuncu Juliette Binoche’un da bulunduğu 300 kişi de, halen AB Zirvesi için Brüksel’de bulunan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a açık mektup yazarak kanuna karşı olduklarını dile getirdi.

Fransa hükümeti, emeklilik yaşının 64’e yükseltilmesini öngören tartışmalı yasayı geçirebilmek için, anayasadaki özel bir maddeyi kullanarak Meclis’i de devre dışı bırakmıştı.

Hükümet Salı günü, Meclis’teki güven oylamasını az farkla kazanmıştı.

Ne olmuştu?

Emeklilik yaşının kademeli olarak 62’den 64’e çıkmasını öngören tasarı, geçen hafta meclis baypas edilerek yasalaştırılmış, ardından mecliste yapılan güven oylamasında Macron hükümetinin az bir farkla da olsa güvenoyu almasının ardından nihai olarak yürürlüğe girmişti. Söz konusu yasa, Cumhurbaşkanı Macron’un en önemli siyasi projelerinden biri olarak nitelendiriliyordu.

Fransız hükümeti, yeni yasa ile emekli olma yaşını yukarı çekme dışında, emekliliği hak etmek için çalışılması gereken süreyi de uzatıyor. Bununla birlikte asgari emekli maaşı bin 200 euroya çıkarılıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER