A3 Haber

YSK’den Soylu’ya ret: Sandık sonuçları İçişleri’nin GAMER sayfasına kaydedilmeyecek

YSK’den Soylu’ya ret: Sandık sonuçları İçişleri’nin GAMER sayfasına kaydedilmeyecek

YSK’den Soylu’ya ret: Sandık sonuçları İçişleri’nin GAMER sayfasına kaydedilmeyecek
Mayıs 10
15:53 2023

İçişleri Bakanlığı’nın tartışma yaratan GAMER kararı, sandık güvenliğine dair endişeleri artırmış muhalefet kanadından tepkiler ardı sıra gelmişti. Endişe ve tepkilerin ardından YSK, İçişleri Bakanlığı’nın seçim sonuçlarının GAMER sayfasına kaydedilmesi kararını yasakladı.

YSK, İçişleri Bakanlığı’nın seçim sandıklarında görevli polis ve jandarmadan alınacak sonuçların dosya halinde Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı (GAMER) sayfasına kaydedilmesi kararını yasakladı.

Söz konusu kararı bugün CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, sosyal medya hesabından paylaştı. Erkek, karara ilişkin “Kanunsuz emir verenler ve uygulayanlar hesap verecek” dedi.

Paylaşıma göre YSK, İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan bu sistemde kullanılmak üzere bilgi verilemeyeceğine hükmettiği kararında şunları belirtti:

Türkiye geneli sandık bilgilerinin il, ilçe, mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarının, ayrıca yurt dışı sandık verilerine ait ülke kodu, ülke ismi, sandık numarası ve seçmen sayılarının excel formatında iletilmesine ilişkindir.

2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ‘Seçimlerin Genel Yönetim ve Denetimi’ başlıklı 79’uncu maddesinin ikinci fıkrasında, ‘Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaşkanlığı seçim tutanaklarını kabul etme görevi Yüksek Seçim Kurulu’nundur. Yüksek Seçim Kurulu’nun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamaz’ hükmü yer almaktadır

298 sayılı Kanun’un 14’üncü maddesi ile 7062 sayılı Kanun’un 6’ncı maddesi ile Yüksek Seçim Kurulu’nun, 16 ve 20’nci maddeleri ile il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarının görev ve yetkileri belirlenmiş olup, seçim iş ve işlemlerine ilişkin karar vermeye yetkili merciler seçim kurullarıdır.

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı’nın seçim iş ve işlemleriyle ilgili bir görevi bulunmadığından, Türkiye geneli sandık bilgilerinin il, ilçe, mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarının, ayrıca yurt dışı sandık verilerine ait ülke kodu, ülke ismi, sandık numarası ve seçmen sayılarının verilemeyeceğine karar verilmesi gerekmiştir.

Açıklanan nedenlerle;

Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı’nın seçim iş ve işlemleriyle ilgili bir görevi bulunmadığından, Türkiye geneli sandık bilgilerinin il, ilçe, mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarının, ayrıca yurt dışı sandık verilerine ait ülke kodu, ülke ismi, sandık numarası ve seçmen sayılarının verilemeyeceğine,

Karar örneğinin İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ne, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı’na ve Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesine…

Ne olmuştu?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, 14 Mayıs seçimleri öncesi İçişleri Bakanlığı’nın YSK’ye paralel bir seçim takip sistemi kurduğunu duyurmuştu. İçişleri Bakanlığı’nın tüm valiliklere bir yazı gönderdiğini belirterek, şunları söylemişti: “Bir seçim takip modülü oluşturmuşlar İçişleri Bakanlığı bünyesinde; tüm valiliklere, kaymakamlıklara talimat veriyorlar ve diyorlar ki; nüfusu 20 bine kadar olan ilçelerde en az 3, nüfusu 20 bin ile 100 bin arasında olan ilçelerde en az 5, 100 bin ve üstü olanlarda ise en az 10 personel görevlendirilecek, görevlendirilen personel sayısı kadar bilgisayar temin edilecek, görevlendirilen personelin hızlı veri girişi yapabilecek nitelikte bilgisayar kullanmayı bilen kişiler olmasına özen gösterilecek ve bu yapıyla birlikte tüm sandık sonuç tutanakları ve seçim sonuçları takip edilecek. Evet İçişleri Bakanlığında oluşturulan yapı. Bir seçim takip sistemi oluşturmuşlar. Örneğin bir kaymakamlık, Kiraz Kaymakamlığı Kiraz İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na yazı yazmış. Demiş ki, İçişleri Bakanlığından gelen yazı uyarınca bana sandık sonuç tutanaklarının birer örneklerini anlık olarak vereceksin. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde herhalde ilk kez böyle bir şey yaşanıyor. Kiraz İlçe Seçim Kurulu da bunu YSK’ya sormuş. Benden böyle bir talepte bulunuluyor ne yapacağım diye. Tabi ki, YSK’da oy birliğiyle bu talebi reddederek sandık sonuç tutanaklarının yasada kimlere verileceğinin açıkça yazıldığını kaymakamlık ya da başka bir idareye sandık sonuç tutanaklarının verilmesinin yasal olarak mümkün olmadığını kararında vurgulamış.”

CHP’li Erkek’in dile getirdiği sistemin adı GAMER. Yani Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi. İçişleri Bakanlığı, YSK’den sandık bilgileri ile il, ilçe, mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarını istemişti. Yurt dışı sandık verilerine ait ülke kodu, ülke ismi, sandık numarası ve seçmen sayılarını da talep etmişti. YSK ise başvuru reddetmişti.

YSK’nin reddi üzerine ise İçişleri Bakanlığı bu kez de polis ve jandarma aracılığıyla sandık sonuçlarının alınıp GAMER’e gönderilmesini kararlaştırmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER