A3 Haber

AKP’nin seçim yatırımları sürüyor: Henüz maaş alamayan EYT’liler için avans imkanı

AKP’nin seçim yatırımları sürüyor: Henüz maaş alamayan EYT’liler için avans imkanı

AKP’nin seçim yatırımları sürüyor: Henüz maaş alamayan EYT’liler için avans imkanı
Mayıs 26
14:36 2023

EYT düzenlemesinin meclisten geçmesiyle birlikte yaklaşık iki milyon kişi emeklilik imkanı yakaladı. SGK’nin EYT müracaatında bulunan kişilerin dosyalarını inceleyip karara bağlama süreci devam ediyor. Maaşı geciken EYT’liler için ise avans imkanı bulunuyor. Emekli adayları 2 Haziran’dan sonra avans talebinde bulunabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, emekli aylığı 90 gün içinde bağlanamayan kişiler için avans düzenlemesi olduğunu bildirdi. Kurumun resmi internet sitesinde yer alan 2018/38 Sayılı SGK Genelgesi’nde, emeklilik müracaatını yapmasına rağmen 90 gün içerisinde maaşı bağlanmayan emekli adayları için avans düzenlemesini içeriyor.

Yapılan düzenlemeye göre EYT’li kişiler, SGK’den avans talebinde bulunabilir. EYT’nin resmen hayata geçirildiği 3 Mart 2023 günü emeklilik müracaatında bulunmasına rağmen maaşı halen bağlanamayan emekli adayları 2 Haziran’dan sonra kurumdan avans talebinde bulunabilecek.

Verilen avanslar, bağlanan emekli aylığından mahsup edilecek. Yönetmeliğe göre, emekli aylığının 90 gün içinde ödenememesi durumunda SGK tarafından aylık bağlamaya hak kazandığı tespit edilen kişilere, yazılı talepte bulunmaları halinde ilerideki emekli aylığı alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebiliyor.

Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2018/38 sayılı genelgesinin ilgili bölümünde şu ifadeler kullanıldı:

“Kuruma tahsis talebinde bulunan sigortalı ve hak sahiplerine 90 gün içinde gelir ve aylık bağlanamaması durumunda, Kurumca gelir ve aylık bağlanmasına hak kazandığı anlaşılan sigortalı ve hak sahiplerine yazılı talepte bulunmaları halinde, ilerideki alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebilecektir. Avans miktarı her üç ay için, bağlanacak aylıklarda net asgari ücretin üç katını, gelirlerde ise net asgari ücretin iki katını geçmemek üzere Kurumca belirlenecektir. Avansın bağlanacak gelir ve aylık birikmiş tutarından fazla olan bölümü, müteakip gelir ve aylıklarından 1/4 oranında kesilerek mahsup edilecektir.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER