A3 Haber

Kiralık konut talebi ilk kez satılık konut talebini geçti

Kiralık konut talebi ilk kez satılık konut talebini geçti

Kiralık konut talebi ilk kez satılık konut talebini geçti
Haziran 23
17:08 2023

Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan bir veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda hazırladığı mayıs ayı emlak verilerini yayımladı.

Emlakjet’ten yapılan açıklamaya göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları martta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 azalarak 113 bin 276 olurken, ipotekli konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,3 azalış göstererek 27 bin 476 oldu.

Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 24,3 olarak gerçekleşti. Bununla birlikte Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 artarak 34 bin 413 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 30,4 oldu.

Emlakjet verilerine göre, şubatta yaşanan deprem felaketi sonrasında kiralık konutlara talepte artış devam ederken, mayısta konut arayanlarda kiralık konut arayanların oranı yüzde 52 ile ilk kez satılık konut aramalarının önüne geçti. Nisan’da kiralık-satılık konut talep oranları yüzde 50-50 olmuştu.

Fiyat değişimlerine bakıldığında ise beş büyük ilde kiralık ve satılık konut fiyat değişiminde Ankara mayısta öne çıktı.

Aylık fiyat değişimlerine bakıldığında ise Antalya, hem satılık hem de kiralık konut fiyatlarında bir önceki aya göre değişim göstermezken, yaz mevsiminin gelişi ile birlikte İzmir yüzde 16’lık aylık kiralık fiyat artışı ile mayıs ayında birinci sıraya geldi. İzmir’i yüzde 13’lük aylık kiralık fiyat artışı ile Bursa izledi.

Emlak aranan ilçeler bazında ise Ankara’nın Çankaya, Mamak ve Sincan ilçelerine yönelik ilgi nisan ayından sonra mayıs ayında da devam etti. Ankara’nın üç ilçesi, Türkiye’de en çok konut aranan ilçeler olurken, onları, İzmir’in Buca ve Bursa’nın Osmangazi ilçeleri takip etti.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER