A3 Haber

Batık kredilere yurtdışı satışı için düzenleme: ‘Borçlar üzerindeki kontrol azalacak’

Batık kredilere yurtdışı satışı için düzenleme: ‘Borçlar üzerindeki kontrol azalacak’

Kasım 05
11:27 2019

Bankalar ve düzenleyici kuruluşların, yabancı yatırımcıların sorunlu kredileri alabilmesi için düzenleme hazırlığında olduğu aktarılıyor. Habere göre bankalar, kredileri satmak istese de, Türkiye borçlar üzerindeki kontrolün azalmasından dolayı çekince yaşıyor.

Bankalar ve düzenleyici kuruluşların bu hafta yapılan toplantılarla yabancı yatırımcıların sorunlu kredileri satın almasını kolaylaştırmayı istediği açıklandı.

Reuters’in haberine göre geçtiğimiz yıldan kalan ve miktarı on milyarlarca doları bulan sorunlu krediler, yabancı yatırımcılar tarafından isteniyor.

‘SON ENGEL KALDIRILACAK’

Haberle ilgili konuşan beş kaynak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun yabancıların söz konusu sorunlu kredileri alması için “son engeli” kaldıracağını aktardı.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından yapılan açıklamadaysa, bankacılar ve düzenleyici kuruluşlarla görüşmeler yapıldığı ve uzlaşmanın sağlanması için çalışıldığı ifade edildi.

‘BANKALAR BASKI ALTINDA’

Düzenlemenin yıl sonuna yetişmesinin bankalar için zorunluluk haline geldiği ve borçların yeniden sınıflandırılmasından önce bankaların yabancılara satışı gerçekleştirmek istediği aktarılıyor.

Sorunlu kredilerin 20 milyar dolarlık kısmını, enerji ve inşaat sektöründen şirketlerin oluşturduğu, bu kredilerin şimdiye kadar yabancılara satılamadığı belirtiliyor.

EYLEM PLANI HAZIRLANACAK

Toplam miktarınsa 50 milyar doları bulabileceği, ancak kimi alıcıların ödemesi sorunlu krediler için yüzde 50’ye varan indirimler istediği söyleniyor.

EBRD tarafından yapılan görüşmelerle birlikte bir eylem planı hazırlanacağı bildiriliyor.

BORÇLAR ÜZERİNDEKİ KONTROL AZALACAK

Habere göre yabancı yatırımcılar, kendilerine yerli yatırımcılarla aynı muamelenin yapılmasını ve yerli yatırımcılarla ilgili düzenlemelerin kendilerine de uygulanmasını talep ediyor.

Haberde Türkiye’nin konuyla ilgili çekincelerinin bir kısmının, sorunlu kredilerin yabancı yatırımcılara satışıyla birlikte, borçlar üzerindeki kontrolün azalmasından kaynaklandığı söyleniyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER