A3 Haber

EYT’lilere kötü haber: 2020 yılında da adım atılmayacak

EYT’lilere kötü haber: 2020 yılında da adım atılmayacak

EYT’lilere kötü haber: 2020 yılında da adım atılmayacak
Kasım 07
10:25 2019

Uzun süredir mağduriyetlerinin giderilmesini bekleyen EYT’li yurttaşlara ilişkin 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda herhangi bir detay yer almadı. 2020 yılında da EYT mağduriyetinin devam edeceği anlaşılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda, Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın (EYT) durumuyla ilgili herhangi bir adım atılmayacağı ortaya çıktı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, EYT mağdurlarıyla görüşülmesi için Sosyal Politikalar Kurulu’nu görevlendirmesi müjdeli haber bekleyen EYT mağdurlarında heyecan yaratmıştı. Ancak 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı incelendiğinde 2020 yılında da EYT mağdurlarının problemi çözüme kavuşmayacak.

‘SİSTEM AÇIK VERİYOR’

Hürriyet’ten Noyan Doğan’ın aktardığına göre, programda, sosyal güvenlikte mevcut durum özetlenirken; geçmişte uygulanan erken emeklilik ve yüksek aylık bağlama oranlarının aktüeryal dengeyi bozması nedeniyle sosyal sigorta sisteminin gelirlerinin giderlerini karşılayamadığına ve yapılan reformlara rağmen sistemin açık vermeye devam ettiğine değiniliyor.

Programda, “Sosyal sigorta sisteminde finansal sürdürülebilirlik açısından önemli bir gösterge olan aktif-pasif oranı 2017 yılında 1.95 iken, 2018’de bu oran 1.86 olarak gerçekleşmiştir. Çırak, stajyer ve kursiyer hariç tutulduğunda ise bu oran 1.82 seviyesinden, 1.73’e gerilemiştir” ifadelerine yer veriliyor.

RAKAMLAR EYT’LİLER İÇİN ADIM ATILMAYACAĞINI GÖSTERİYOR

Çalışanlar aktif sigortalı, emekli, dul, yetim, malul sigortalılar pasif sigortalı olarak sistemde kayıtlı. Aktif-pasif oranı da kaç aktif çalışanın, kaç pasif çalışanı finanse ettiğini gösteriyor. Bu oranın ideali ise 4 yani 4 çalışan, 1 pasif sigortalıyı finanse etmeli.

Son açıklanan verilere göre bu oran bizde 1.86. Buradan yola çıkarsak, 2020’de emeklilikte yaşa takılanlar için herhangi bir tasarrufta bulunulmayacağını söylemek sanırım yanlış olmaz.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

EYT mağduru yurttaşlar, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan konunun çözüme kavuşması için bir adım atılmasını isterken, Erdoğan, “40 yaşında emekli mi olalım, 40 yaşında, 50 yaşında emeklilik mi olur” sözleriyle EYT mağdurlarına kapıları kapatmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER