Bir garip ziyaret
Erdoğan 17 Kasım öğleden sonra Almanya’ya gitti. Önce Bellevue Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşecek, daha sonra da başbakanlığa geçecek. Burada Erdoğan’ın Başbakan Olaf Scholz ile baş başa görüşmesi, ardından da akşam yemeğine geçilmesi öngörülüyor.
Almanya’da pek çok kişinin, Orta Doğu’ya ilişkin tutumu nedeniyle Olaf Scholz’un Erdoğan’ın Berlin ziyaretini iptal etmesi çağrısında bulunduğu biliniyor. Berlin’in Tageszeitung gazetesi, İsrail’e koşulsuz desteği bilinen Scholz’un ziyareti ileri bir tarihe ertelemediği, Erdoğan’ın da Almanya’ya gelmek istediğinin altını çiziyor.
Gazete yorumunda şunlara yer veriyor: “Her iki tarafın da pragmatik nedenleri var. Ortadoğu’daki savaşa ilişkin tüm farklılıklara rağmen, Almanya hâlâ Türkiye’nin AB’deki en önemli ortağı. Erdoğan, sadece ekonomik nedenlerden dolayı iki ülke ilişkilerinde yeni gerginliğin ortaya çıkmasına izin vermek istemiyor. Ülkenin acilen yabancı sermayeye ihtiyacı var. Bu sermayenin büyük kısmı hâlâ AB ülkelerinden geliyor. Maliye bakanı Şimşek şu anda para bulmak için bir yatırımcı konferansından diğerine seyahat ediyor.”
İkinci neden ise Ukrayna savaşı… Erdoğan Hamas’a destek vererek Orta Doğu’da arabulucu olma rolünü kaybetti. Ancak Ukrayna savaşında hem Ukrayna hem de Rusya tarafının başvurabileceği ilk muhataplardan biri. Dolayısıyla Almanya Erdoğan ile Ukrayna savaşı konusunda ilişkiyi kesmek istemiyor.
Tageszeitung Gazetesi analizine şöyle devam ediyor: “Ancak Scholz’un yakın gelecekte Erdoğan’la yeni bir mülteci anlaşması müzakere edebilme umudu çok az. Şiddetli ekonomik kriz, halihazırda ülkede bulunan yaklaşık beş milyon mülteci sorununu giderek öne taşıyor. Türkiye’nin AB’nin koruyucusu rolünü oynamaya devam etmesi, hatta bu yöndeki faaliyetlerini artırması fikrine ülkedeki çoğu kişi tepki gösteriyor.”
Frankfurter Allgemeine Zeitung Gazetesi ise, Ankara’nın defalarca vatandaşlarından AB’ye vizesiz seyahat etmelerini talep etmesine karşılık bu konuda istediği cevabı alamadığını yeni adımların atılmasının da zor olduğuna dikkat çekiyor. Gazete, “Ekim ayında 9 bin 700’e yakın Türk Almanya’ya sığınma başvurusunda bulundu. Kasım ayında Türkiye, Suriye’yi de geçerek zirveye bile çıkabilir. Bunun temel nedenleri enflasyon krizi ve Erdoğan’ın yeniden seçilmesinden duyulan hayal kırıklığıdır” yorumunu yapıyor.
Sonuçta her iki tarafın da bir şeyler elde etmesinin zor olduğu bir ziyaret bu.
Getireceklerini ve götüreceklerini birlikte izleyeceğiz.