A3 Haber

Yayınevleri TÜYAP Kitap Fuarı giriş ücretine yapılan zamma tepkili

Yayınevleri TÜYAP Kitap Fuarı giriş ücretine yapılan zamma tepkili

Yayınevleri TÜYAP Kitap Fuarı giriş ücretine yapılan zamma tepkili
Kasım 07
15:55 2019

Yayıncılar 2-10 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleşen İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı’nda giriş ücretine yapılan zamma tepki gösterdi. Sosyal medya hesaplarından açıklama yapan yayınevleri, fuara giriş ücretinin ziyaretçi sayısını düşürdüğünü belirtti.

Aralarında Ayrıntı Yayınları, Say Yayıncılık ve NotaBene Yayınları’nın olduğu yayıncılar, 2-10 Kasım tarihlerinde düzenlenen İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı’nda giriş ücretine yapılan zamma tepki gösterdi.

“Kitap fuarlarında girişler ücretsiz olmalıdır” başlığıyla yapılan açıklamada Yayıncılar Kooperatifi Başkanı ve Ayrıntı Yayınları kurucularından İlbay Kahraman’ın görüşlerine yer verildi.

Kahraman, “Geçen yıl 5 lira olan giriş ücreti bu yıl iki katına çıktı. Ziyaretçi sayısı hafta içi okullardan taşınan ve satışlara kayda değer bir katkısı bulunmayan öğrenci gruplarıyla şişirilerek yansıtılmaktadır. Stant ve metrekare maliyeti oldukça yüksek. Özellikle küçük ve orta ölçekli yayıncılar zarar etmektedir” dedi.

Azalan ziyaretçi sayısı ve düşen satışlara dikkat çeken İlbay Kahraman, kağıt ve diğer girdilerde yaşanan kriz nedeniyle geçen yıl düşmeye başlayan ziyaretçi sayısının bu yıl fuarın ilk 3 günü itibarıyla daha da azaldığını, bunun en önemli nedeninin 10 TL olarak belirlenen fuar giriş ücreti olduğunu söyledi.

Tüyap Kitap Fuarı alanının kent merkezine uzaklığı ve ulaşım zorluğu nedeniyle zaten cazip olmaktan çıktığını, üstüne fuar giriş ücreti de eklenince ilginin iyice düştüğünü belirten Kahraman, “Geçen yıl 5 TL olan fuar giriş ücreti bu yıl iki katına çıkarıldı. Ziyaretçi sayısı hafta içi okullardan taşınan ve satışlara kayda değer bir katkısı bulunmayan öğrenci gruplarıyla şişirilerek yansıtılmaktadır. Stant metrekare ve diğer maliyetler oldukça yüksek. Özellikle küçük ve orta ölçekli yayıncılar zarar etmektedir. Fuar giriş ücretleri kaldırılmalıdır. Kitap fuarını cazip hale getirecek kültürel etkinlikler arttırılmalı, fuarın uluslararası boyutuna önem verilmelidir” dedi.

Fuarın ilk günlerindeki durgunluk dikkatlerden kaçmazken, yayınevleri okurların hafta sonuna denk gelecek son iki günde göstereceği ilgiye umut bağlamış görünüyor.

2 Kasım tarihinde başlayan Uluslararası 38. Tüyap İstanbul Kitap Fuarı 10 Kasım 2019 akşamı saat 19.00 da sona erecek.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER