A3 Haber

Japonya’da şirketlerden kadın çalışanlara ‘gözlük takma’ yasağı

Japonya’da şirketlerden kadın çalışanlara ‘gözlük takma’ yasağı

Japonya’da şirketlerden kadın çalışanlara ‘gözlük takma’ yasağı
Kasım 08
16:12 2019

Japonya’da kimi şirketlerin kadın çalışanlarının gözlük takmasına yasak getirdiği açıklandı. Yasağa sebep olarak gözlüğün kadınları ‘soğuk göstermesi’ gösteriliyor.

Japonya’da, kimi şirketlerin kadın çalışanlarının gözlük takmasına yasak getirmekte olduğu ve yasakların tepkiyle karşılandığı açıklandı.

Nippon TV ve Business Insider tarafından yapılan haberlere göre, kadınlara gözlük yasağı getirilmesine sebep olarak farklı gerekçeler gösteriliyor.

‘SOĞUK GÖSTERİYOR, MAKYAJ BELLİ OLMUYOR’

Güzellik sektöründeki kimi şirketlerin kadınların gözlük takmasını “makyajlarının belli olmaması” sebebiyle yasakladığı, bazı şirketlerinse “gözlüğün kadınları soğuk göstermesi” sebebiyle yasak getirdiği aktarılıyor.

Havayolu şirketlerinin yasağa gerekçe olarak “güvenliği”gösterdiği aktarılan haberlerde, yasağın sadece kadınlara uygulandığına dikkat çekiliyor.

‘ESKİ, GELENEKSEK DÜŞÜNÜŞÜ YANSITIYOR’

Kyoto Üniversitesi’nden sosyoloji profesörü Kumiko Nemoto, yasağı “modası geçmiş” diye niteleyerek, “Kadınların gözlük takamama sebepleri anlamlı değil, gerçekten mantıklı gelmiyor. Bu tamamen cinsiyetle ilgili. Çok ayrımcı” diye konuştu.

Nemoto, yasakların “eski, geleneksel düşünüşü yansıttığını” söyledi.

BAKAN ‘ZORUNLULUK’ DEMİŞTİ

Gözlük takma yasaklarına gelen tepkiler sürerken, Japonya’da pek çok şirkette kadınların “topuklu ayakkabı” giymek zorunda olması da tartışılmaya devam ediyor.

Pek çok kadın sosyal medyadan topuklu ayakkabı giyme zorunluluğunu eleştirirken, bir bakan kuralın “zorunluluk” olduğunu öne sürmüştü.

Profesör Nemoto, topuklu ayakkabı zorunluluğu ve gözlük takma yasağına ilişkin açıklamasında “Bu politikaların gönderdiği mesaj, kadınların görünüşüne göre yargılanması gerektiği” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER