A3 Haber

Üniversitelerde ‘adrese teslim kadro’ skandalları… | Serdar Öztürk araştırdı…

Üniversitelerde ‘adrese teslim kadro’ skandalları… | Serdar Öztürk araştırdı…

Üniversitelerde ‘adrese teslim kadro’ skandalları… | Serdar Öztürk araştırdı…
Kasım 14
15:33 2019

Türkiye’deki pek çok devlet üniversitesi öğretim elemanı eksiğini tamamlamak için çalışma başlattı. Üniversitelerin verdiği ilanların en dikkat çekeni, bazılarının aradıkları özelliklerin adrese teslim olması.

Türkiye’de üniversite sayısının artması ile birlikte öğretim elemanı eksikliği de ortaya çıktı. Pek çok devlet üniversitesi açığını kapatmak için ilan vererek öğretim elemanı aramaya çıktı.

Bu üniversitelerden bazıları, aradıkları öğrenim elemanları için genel özellikler belirtirken, kimilerinin ise almak istedikleri öğretim elemanının vasıflarını belirten ince ayrıntılar belirledi. İstenen özellikteki öğretim elemanı için ayrıntıların belirtildiği ilanları okuyanlar, açılan kadroların belli kişileri işaret ettiğini iddia etti.

Sadece mesleki yeterlilik

2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun 23 ve 24. maddeleri ile YÖK (Yüksek Öğrenim Kurulu) tarafından onaylanan üniversitelerin öğretim elemanı almak için verdiği ilanlarda, devlet memuru olmak için gerekli şartları taşımanın yanında bazı özellikler de belirtildi. Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından verilen ilanda, rektörlük, Porsuk Meslek Yüksek Okulu ve Ulaştırma Meslek Yüksek Okulu’na alınacak öğretim görevlileri için sadece mesleki yeterlilik istendi. Bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi bölümünden lisan diplomasının gerektiği belirtilen ilanda, bilgisayar teknolojileri ana bilim dalında tezli yüksek lisans yapmak yeterli olarak belirtildi.

Samsun’a tulumcu aranıyor

Bazı üniversiteler, aradıkları öğretim elemanı konusunda genel özellikleri belirtirken, kimi üniversiteler ise detaylı özellikler talep etti. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Geleneksel Türk Müzikleri Ana Bilim Dalı’na müzik alanında en az tezli yüksek lisans yapmış olmanın yanı sıra, “lisans sonrası tulum icrası alanında en az iki yıl deneyimi olmak” şartı istedi.

Aynı üniversite, Mühendislik Fakültesi Elektrik Tesisleri Ana Bilim Dalı için eletrik tesisleri alanında doktora yapmanın yanında “transformatörler hakkında çalışması bulunmak”, Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Ana Bilim dalı da “Türkiye’de seçim tarihi üzerine çalışmaları olmak” özel şartını da ekledi.

Trakya’ya seçmece isimler

Trakya Üniversitesi tarafından alınacak profesör, doçent ve doktor öğretim üyeleri hakkında aranan özel şartlar ise şaşırtıcı nitelikte.

İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı’na alınacak bir kişilik doçent kadrosu için İngilizce alanında doçent kadrosu almış olmanın yanı sıra, “iletişim içgüdüsü konusunda çalışma yapmak”; Analiz ve Fonksiyon Ana Bilim Dalı’ndaki bir kişilik doçent kadrosu için matematik alanında doçent kadrosu almış olmanın yanı sıra “Sabit Nokta Teorisi ve Distributions Teorisi alanlarında çalışmalar yapmış olmak”; Yüksek Enerji ve Plastik Fiziği Ana Bilim Dalı’ndaki bir kişilik profesör kadrosu için ise “Parçacıkların özsönümleme alanında çalışmalar yapmış olmak” özel şartları aranıyor.

Burdur’a keçi uzmanı

Benzeri şekilde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörlüğü tarafından verilen öğretim üyesi alım ilanında çarpıcı özel şartlar yer alıyor.

Üniversitenin Veteriner Fakültesi Veterinerlik İç Hastalıkları Bölümü için açılan bir kişilik profesör kadrosu için aranan özellik olarak, “Honamlı Keçileri üzerine çalışmaları olmak”; Matematik ve Fen Bilimleri Uygulamalı Matematik alanındaki bir kişilik profesör kadrosu için “q-Fark denklemleri üzerine çalışmaları olmak”; Mimarlık Fakültesi Bina Bilgisi konusundaki bir kişilik profesör kadrosu için de “Yerleşmelerde mimari kurgu farklılığı ve bina tasarımında sürdürülebilirlik üzerine çalışmaları olmak” özel şartı aranıyor.

9 Eylül’e Çehov şartı

İzmir 9 Eylül Üniveritesi tarafından verilen öğretim elemanı alımı için istenen şartlar ise diğerlerinden pek farklı değil.

Üniversitenin Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı bölümüne alınacak bir kişilik doktor öğretim üyesi kadrosu için “Çehov’un eserleri üzerine çalışmaları olmak, YDS (Rusça) sınavından 90 ve üzeri puana sahip olmak” şartı aranırken; diğer bazı kadrolar için aranan şartlar da şöyle: “Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf alanındaki bir kişilik doçent kadrosu için “Plastik sanatlar alanında doçentliğini almış olmak, Medya Estetiği ve Yeni Medya konusunda çalışmaları olmak”; Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yönetim Bilimleri’ndeki bir kişilik Dr. kadrosu için “Sporda psikolojik dayanıklılık ve duygu düzenleme alanında çalışmaları olmak”; Devlet Konservatuvarı Opera konusundaki bir kişilik profesör kadrosu için “Sahne Sanatları anasanat dalı, Opera sanat dalında sanatta yeterlik yapmış olmak. Ses sağlığı ve ses eğitimi konularında akademik çalışmaları olmak.”

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER