A3 Haber

Dışarıda bahar, içeride değişken rüzgar… | Reşat Kutucular’dan haftalık ekonomi analizi…

Dışarıda bahar, içeride değişken rüzgar… | Reşat Kutucular’dan haftalık ekonomi analizi…

Dışarıda bahar, içeride değişken rüzgar… | Reşat Kutucular’dan haftalık ekonomi analizi…
Kasım 16
14:49 2019

Veri yoğun bir haftayı geride bıraktık.
“Ekim, Tarım ÜFE” ve “Eylül, Perakende Satış Endeksleri” verileri “makul”; “Eylül, Sanayi Üretimi” verisi ise “ümit verici” idi. Bir ay eksi, bir ay artı şeklinde giden sanayi üretiminin Ekim performansı 2020 için gösterge olacak.

Moral bozucu veri Hazine’den geldi.

“Merkezi Bütçe” Ekim ayında 14,9 milyar TL, yılın ilk 10 ayında ise 100,7 milyar TL açık verdi. Vergi tahsilatı hâlâ sorunlu… Giderler ise katılığını koruyor. Bu yıl Merkez Bankasından gelen yedek akçeye ve diğer bir seferlik gelirlere rağmen tablo böyle…
8 Kasım haftasındaki gelişmeleri Perşembe verilerinde gördük.
Dolarizasyon hız kesmiş, yabancılar hissede de tahvilde de hala iştahlı değiller, kredi genişlemesi ılımlı biçimde sürüyor… Dikkat çeken gelişme ise Eurobond ödemesi ve mevduat azalması nedeniyle Merkez Bankası brüt döviz rezervinin sert düşmüş olması: 2,4 milyar dolar (yüzde 3,6)…

Gelelim piyasalara…

Dışarıda durgunluk beklentilerinin zayıflamasıyla risk iştahı arttı, güvenli liman olarak görülen altın değer kaybetti, dünya hisse senedi borsaları genelde yükseldi. ABD borsaları rekor yeniledi.
Altın hem Çin-ABD ticaret görüşmelerinin olumlu seyri hem de dünya tahvil piyasasının eksi faiz ortamından kısmen uzaklaşması nedeniyle geriledi.
Bu noktada ons fiyatı için $1.485 önemli bir seviye haline geldi. Önümüzdeki hafta bu seviyeyi aşamaması halinde altın sonraki haftalarda da satış baskısı altında kalabilir.
İç piyasa yurt dışındaki olumlu havaya kısmen ayak uydurabildi. Tahvil faizleri hafif geriledi. Döviz piyasası sakindi.
BİST 100 hareketli ancak temkinliydi. Haftayı 30 Eylül’de gördüğü 105.834 tepesine çok yakın bir noktada kapadı. 106 bin seviyesi bu yıl Mart ve Ocak’ta da denenmiş ancak aşılamamıştı.
Bu hafta 106.000’nin üzerinde tutunan bir endeks görürsek bu ileriye dönük olumlu bir sinyal, 105.000’leri taban yapma çabası olarak görülebilir.

Önümüzdeki hafta…

Önümüzdeki hafta içeride Kasım ayı beklenti endekslerini, dışarıda ise yüksekten uçan hisse senedi piyasalarıyla beraber kritik seviyeleri zorlamaya başlayan petrol fiyatlarını izliyor olacağız.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER