A3 Haber

Cumhurbaşkanlığı, yılın ilk 10 ayında ‘örtülü ödenek’ rekoru kırdı

Cumhurbaşkanlığı, yılın ilk 10 ayında ‘örtülü ödenek’ rekoru kırdı

Cumhurbaşkanlığı, yılın ilk 10 ayında ‘örtülü ödenek’ rekoru kırdı
Kasım 16
12:40 2019

Cumhurbaşkanlığı’nın kullandığı “örtülü ödenekten” 2019’un ilk 10 ayında 1.8 milyar lira harcandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Cumhurbaşkanlığı’nın kullanımında bulunan “örtülü ödenekten” Ekim ayında 263.6 milyon lira harcandı.

Geçen yılın tümünde 1.2 milyar lira olan örtülü ödenek harcaması, bu yılın ilk 10 ayında 1.8 milyar liraya çıktı.

Örtülü ödenek nedir? 

  • Tüm dünyada devletler tarafından kullanılan örtülü ödenek, bir takım harcamaların gizli olarak yapılabilmesine olanak sağlamakta.
  • Her yıl hükümetlere, devlet başkanı veya devlet kurumlarına bütçe dışında verilen bir harcama olanağı olarak tanımlanabilir. Her ülke ve hükümet bu tarz bir sistem ile bazı işlerin gizlilik çerçevesinde gerçekleşmesini sağlayabilmekte. Bürokratik engeller örtülü ödenek sistemi ile kaldırılmış ve yapılan harcamaların kontrol edilmesinin önüne geçilmiştir.
  • Örtülü ödenek harcamaları her ülkede olabilir ve bunun gizli olup olmaması, denetlenmesi o ülkenin yasalarına bağlı.
  • Örtülü ödenek harcamaları için herhangi bir kurum veya meclisin onayı gerekmiyor. Bu da rahat ve kolay bir şekilde harcamaların gerçekleşmesini sağlıyor. Gizli kalması gereken konularda harcamaların rahat bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor. Harcamalar denetlenemiyor ve onay alınmadan gerçekleştirilebiliyor.
  • Gizli gerçekleştirilmesi hedeflenen istihbarat çalışmalarında, çeşitli stratejik teçhizat alımında, silah ve diğer satın alınan materyallerde kullanılabiliyor.

Kimler harcayabiliyor?

  • Türkiye’de örtülü ödenek, geçen yıl bir yasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanlığı’na devredilmişti. Cumhurbaşkanlığı bütçesine konulacak “gizli hizmet gideri” adı altındaki örtülü ödenekten MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Güvenlik Kurulu ve Ticaret Bakanlığı da harcama yapabiliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER