A3 Haber

Çin inşa ettiği ilk uçak gemisini Tayvan Boğazı’na gönderdi

Çin inşa ettiği ilk uçak gemisini Tayvan Boğazı’na gönderdi

Çin inşa ettiği ilk uçak gemisini Tayvan Boğazı’na gönderdi
Kasım 18
14:27 2019

Çin Denizi’nde sular ısınıyor. Çin inşa ettiği ilk uçak gemisini Tayvan Boğazı’na gönderdi. Çin Donanması Basın Sözcüsü Çıng Dıvey, yaptığı yazılı açıklamada ülkenin ilk yerli üretim uçak gemisinin Tayvan Boğazı’na gönderildiğini ve buradan Güney Çin Denizi’ndeki bazı ilgili alanları ziyaret edeceğini bildirdi. Çin’in bu yeni girişimi ABD ve Japonya tarafından da yakından takip ediliyor.

Spiegel Online’ın aktardığı habere göre, söz konusu uçak gemisinin bilimsel test ve rutin tatbikatlar kapsamında görevlerini icra edeceğini kaydeden Sözcü Çıng, tatbikat ve testlerin, uçak gemisinin üretim süreciyle ilgili normal bir düzenleme olduğunu ifade etti.

Boğaz, Tayvan’ı anakara Çin’den ayırıyor. ABD ve diğer birçok devlet boğazları uluslararası sular olarak görürken; Pekin, yabancı gemilerin boğazdan geçişini egemenliğine bir saldırı olarak kabul etmekte.

Diğer yandan, Tayvan makamlarından yapılan açıklamada, ABD ve Japon savaş gemilerinin Çin’in uçak gemisinin seyrini takip ettiği belirtilerek Çin ordusunun bu hareketiyle Tayvan’daki liderlik seçimlerini etkilemeyi hedeflediği ileri sürüldü.

ABD’den Çin’e suçlama

ABD Savunma Bakanı Mark Esper de Pekin hükümetini zorlama ve korkutma yoluyla”stratejik hedeflerini sürdürmeye çalışmakla suçladı. Ancak Esper Çin uçak gemisinin Tayvan Boğazı’ndan geçişi hakkında yorumda bulunmadı.

(Çeviren: Adem Sarıkaya) 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER