A3 Haber

NATO Zirvesi öncesi Stoltenberg’den açıklama: Türkiye ile çatlak çözülemeyebilir

NATO Zirvesi öncesi Stoltenberg’den açıklama: Türkiye ile çatlak çözülemeyebilir

NATO Zirvesi öncesi Stoltenberg’den açıklama: Türkiye ile çatlak çözülemeyebilir
Aralık 03
16:45 2019

NATO’nun kuruluşunun 70. yılının kutlanacağı Londra Zirvesi’ne Türkiye ile anlaşmazlık damga vurmaya başladı. Genel Sekreter Stoltenberg, “Türkiye ile çatlağın Londra Zirvesi’nin sonunda çözüleceği sözü veremem” dedi.

A3 Dış Haberler | AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “NATO’daki dostlarımız YPG’yi terör örgütü olarak kabul etmezse, atılacak her türlü adımın karşısında oluruz” diyerek Londra Zirvesi’ne giderken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bu sorunun çözüleceğini garanti edemeyeceğini duyurdu.

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik planlarının NATO tarafından desteklenmemesi durumunda ittifakın Polonya ve Baltık ülkelerine yönelik savunma planlarını bloke edeceği ortaya çıkarken, Stoltenberg Londra Zirvesi bittiğinde bu meselenin çözülmüş olup olmayacağı sorusuyla karşılaştı.

NATO Zirvesi yarın: Türkiye herkesin gündeminde…

“Sorunların çözülmesi vaadinde bulunmayacağım”

ABD Başkanı Donald Trump’la kahvaltının ardından gazetecilere konuşan NATO Genel Sekreteri, şu karşılığı verdi:

“Böyle bir vaatte bulunmayacağım, tüm söyleyebileceğim, konu üzerinde çalıştığımız. Ama bu demek değildir ki, NATO’nun Baltık ülkelerini savunmak için planı olmasın.”

Polonya: Çözüm bulmaya çalışıyoruz

NATO’nun Baltıklar ve Polonya’ya yönelik savunma planlarının Türkiye tarafından bloke edilmesini değerlendiren Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la pazar günü görüştüğünü ve konuya çözüm bulmayı umduğunu açıkladı.

Türkiye’nin NATO planını veto etmesi plan Polonya ve Baltık ülkelerini içerdiği için önem taşıyor.

Stoltenberg, “Polonya ve Baltık ülkelerinde NATO güçlerinin varlığıyla Rusya’ya çok açık bir mesaj yolluyoruz: Bu ülkelere bir saldırı olursa tüm ittifak karşılık verecek” demişti.

“Hammademiz olağanüstü iyi”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” demesi NATO’nun misyonuna dair tartışma başlatmıştı.

NATO’nun geleceğine ilişkin tartışmalarla ilgili konuşan Stoltenberg, “Kötü söylemle karşılaşsak da hammaddemiz olağanüstü iyi” diye konuştu.

Rusya’dan “işbirliği” açıklaması

Zirve öncesinde bir açıklama da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den geldi. Macron, açıklamalarında Rusya ve Çin’i de NATO’nun olası düşmanları arasında sayarak, bunu tercih etmeyeceklerini söylemişti.

Putin açıklamasında “Hızla gelişen dünyada NATO’nun kendine özgü eskimiş düşünce basmakalıplarının bir işbirliği aracı olamayacağını” söyledi.

Kendilerinin işbirliğinden yana olduğunu söyleyen Putin, “Terörle mücadele, yerel silahlı krizler, kitle imha silahlarının kontrolsüz yayılması tehlikesi gibi gerçek tehditlerle mücadele için hazır olduğumuzu söyledik” açıklamasını yaptı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER