A3 Haber

Vakıfbank’ın Hazine ve Maliye Bakanlığına devri ne anlama geliyor?

Vakıfbank’ın Hazine ve Maliye Bakanlığına devri ne anlama geliyor?

Vakıfbank’ın Hazine ve Maliye Bakanlığına devri ne anlama geliyor?
Aralık 04
11:16 2019

A3 Yayın Koordinatörü sevgili Ahmet Çınar sabah sabah arıyorsa, haber değeri taşıyan bir gelişme var demektir. “Vakıfbank’ın Hazine ve Maliye Bakanlığına devri ile ilgili yazı ilgi çeker” deyince konu netleşti.

Haber şu: “Vakıflar Bankası’nın yüzde 58.5 oranındaki hissesi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devredildi.”

Böyle bir haber doğal olarak kafada pek çok soru işareti uyandırıyor. Şeffaflık ve güvenilir iletişim olmayınca…

Neden Vakıfbank? Neden bu bakanlık? Hazine bu ara darda, Vakıfbank’ı nasıl değerlendirecek acaba? Neden şimdi? Diğer kamu bankalarına göre daha iyi görünen Vakıfbank’ın bundan sonraki performansı nasıl olacak?

Vakıfbank hissesine baktım. Son zamanlarda anormal bir hareketlenme olmamış. Piyasa değeri 2,2 milyar dolar.

Sonra internette kısa bir araştırma yaptım. Bu işler için Twitter ideal. Orada 25 Aralık 2017 tarihli şöyle bir habere denk geldim:

Vakıfbank dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan 696 sayılı KHK’ya ilişkin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na açıklama yaptı.
KHK ile payları borsada işlem görmeyen (A), (B) ve (C) grubu ortaklar ile ilgili düzenlemeler getirildiği belirtilen açıklamada, “Payları borsada işlem gören (D) grubu ortaklara ilişkin bir düzenleme getirilmemiştir. Bu sebeple borsada işlem gören (D) grubu yüzde 25,22’lik paylar ile ilgili herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Söz konusu KHK ile Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından temsil ve idare edilen hisselerin sahipliği, alınacak Bakanlar Kurulu kararı sonrasında Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’na geçecektir.

Zaten Vakıfbank da KAP’a (Kamuyu Aydınlatma Platformu) bu minvalde bir açıklama yollamış.

Yani bugün yaşanan gelişmenin iki yıl önceye dayanan bir ayağı var. O zaman Başbakanlık varmış, şimdinin Cumhurbaşkanlığı sisteminde Hazine ve Maliye Bakanlığı’na tekabül ediyor olsa gerek.

Gelelim günün gerçeklerine…

Hazine’nin 2020 bütçesinin hali malum. 200 milyar TL açığa doğru gidiyor. Borçlanma ihtiyacı alarm verir düzeylere çıkmış durumda. Vakıfbank’ın bugünkü büyüklüğü ile bu tabloya çözüm olması zor. Ancak geçici çare olabilir.
Önümüzdeki yıl gözler Hazine’nin üzerinde olacak zaten. İzlemeye devam edeceğiz.

Bu arada Vakıfbank hissesinin seansın ilk 30 dakikasında düne göre yüzde 2 kadar yukarıda olduğunu belirteyim.

Bu kıssadan ben kendi adıma şu hisseyi çıkarıyorum: Spekülasyonlara mahal vermek istemiyorsan zamanında açık iletişim kurmak iyidir. Zaten güven dediğin şey böyle böyle sağlanır ancak…

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER