A3 Haber

AYM’nin iptal ettiği ‘güvenlik soruşturması’ için AKP’den hamle: Kalıcı hale getiriliyor!

AYM’nin iptal ettiği ‘güvenlik soruşturması’ için AKP’den hamle: Kalıcı hale getiriliyor!

AYM’nin iptal ettiği ‘güvenlik soruşturması’ için AKP’den hamle: Kalıcı hale getiriliyor!
Aralık 06
10:40 2019

AKP, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra uygulanan ancak geçen hafta  Anayasa Mahkemesinin iptal edilen memuriyete girişte “güvenlik soruşturması” uygulamasını kalıcı hale getirmek için adım attı. İlk defa veya yeniden kamu hizmetine atanacakların tümünde “sadakat, tarafsızlık, devlete bağlılık” gibi kriterler de aranacak.

Anayasa Mahkemesi (AYM) 15 Temmuz darbe girişiminden sonra getirilen memuriyete girişlerde “güvenlik soruşturması” ve “arşiv taraması” yapılması şartını geçen hafta iptal etmişti.

Güvenlik soruşturması ve arşiv taramasında elde edilenlerin kişisel veri olduğu, bununla özel hayata saygı hakkına sınırlama getirildiği belirtilmişti.

BirGün’den Nurcan Gökdemir’in ulaştığı taslakta, AYM’nin kanunilik şartını yerine getirmek için “Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak” cümlesi, “26.10.1994 tarihli 4045 Sayılı kanuna göre güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak” olarak düzenlendi.

Taslağa göre MİT, emniyet ve mahalli mülki idari amirlikler, veri güvenliğine ilişkin mevzuatta gösterilen önlemleri alacak. Bu kapsamda elde edilen veriler, “yalnızca amacına yönelik olarak” işlenip aktarılabilecek. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması işlem tamamlandıktan iki yıl sonra silinecek.

Taslağa göre, “kamu hizmetinin etkin sağlıklı bir biçimde yürütülmesi” amacıyla atanacakların “sadakat, tarafsızlık, devlete bağlılık, davranış ve işbirliği, yurt dışında davranış” gibi kurallara uyma şartı aranacak.

AKP grup yöneticilerinin, taslak metni incelenmek üzere CHP grubuna ilettiği belirtildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER