A3 Haber

Ekonomist Uğur Gürses: Ekonomide ‘resmi hikaye’ güven kaybediyor

Ekonomist Uğur Gürses: Ekonomide ‘resmi hikaye’ güven kaybediyor

Ekonomist Uğur Gürses: Ekonomide ‘resmi hikaye’ güven kaybediyor
Aralık 11
08:25 2019

Ekonomist Uğur Gürses, kişisel internet sitesinde yayınladığı analizinde, ekonomi konusundaki resmi söylemin güven kaybettiğini vurguladı.

Ankara’nın, ekonomi konusunda resmi söylem dışındaki eleştirileri hoşgörüsüz bir baskı politikasıyla karşıladığına dikkat çeken ekonomi uzmanı Uğur Gürses, örnek olarak Eylül ayında Türkiye’ye gelen IMF heyetinin yaptığı toplantılardan birinde, üst düzey bir bankacının mevcut hali ile batık kredilerin potansiyelinin bugünkü resmi sayıların kat kat üzerinde olduğuna dikkat çekmesinin ardından işini kaybetmesini gösterdi.

Gürses yazısında, “İşte bu sözler, belli ki IMF heyeti ile odada bulunan Hazine memurlarınca not edilerek amirlerine raporlanmış” dedi.

“Son iki yılda onlarca üst düzey bankacı, Ankara’dan çalıştıkları bankaların hissedarlarına ‘telkin edildiği’ biçimde işten çıkarıldılar. Aralarında banka yönetim kurulu başkanları bile var. Hiçbiri yazışma yolu ile olmadı. Yani yasaya, mevzuata aykırı iş yaptıkları için gönderilmeleri telkin edilmedi” diyen Gürses şöyle devam etti:

Türkiye görünüşte serbest piyasa ekonomisi ama Ankara “masa altından” piyasayı oluşturan paydaşlara piyasa dışı “sopa” kullanarak bunun altını boşaltıyor.

Ankara’dan anlatılan “resmi hikayenin” dışında başka bir açı konulması istenmiyor. Resmi otoritelerin “görüş” ve yetki alanına giren hemen hemen her profesyonel “acaba” temalı bir konuşma ve rapor yazamıyor. Daha ötesi, kredi verme, faiz seviyesi gibi ticari tercihlerini yansıtan eğilimini işe yansıtması bile rahatsızlık yaratıyor.

Gürses’in yazısının tamamı BURADAN okunabilir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER