A3 Haber

Adalet Bakanı, tarikat liderinin elini öpmeyi savundu: Bakan 677 sayılı yasayı bilmiyor mu?

Adalet Bakanı, tarikat liderinin elini öpmeyi savundu: Bakan 677 sayılı yasayı bilmiyor mu?

Adalet Bakanı, tarikat liderinin elini öpmeyi savundu: Bakan 677 sayılı yasayı bilmiyor mu?
Aralık 20
14:09 2019

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün, Haznevi tarikatı liderinin elini öpmesi Meclis’te tartışıldı. Bakan Gül, tarikat liderinin elini öpmeyi, “Milletvekili dahi değildim” sözleriyle savundu. Oysa tarikatları, cemaatleri, şeyhliği, müritliği yasaklayan 677 sayılı yasa 1925 yılında çıkmıştı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün, Gaziantep’te düzenlenen bir toplantıda Suriye merkezli Haznevi Tarikatı lideri Muhammed Muta El Haznevi’nin elini öpmesine ilişkin görüntüler, TBMM’de tartışma konusu oldu.

Bütçe görüşmeleri sırasında Genel Kurul’da söz alan CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, görüntüleri kınadığını belirtirken, Bakan Gül’e “Bu liderle ilişkiniz nedir? Bu tarikata desteğiniz var mıdır? Bunu da bize ve topluma açıklamak zorundasınız” sözleri ile tepki gösterdi.

“O dönem milletvekili bile değildim”

Görüntülerin 2015 yılında düzenlenen Kutlu Doğum programında çekildiğini kabul eden Bakan Gül, kendisini şu sözlerle savundu:

“Milletvekili dahi değilken seçim çalışmalarında yapmış olduğumuz, Peygamber Efendimiz’in Kutlu Doğum programına katıldığımız bir programdı. Bizim bu anlamda, bu çerçevede, Anadolu’nun her türlü insanıyla, her seçmenimizin bu konudaki çalışmalarında, bu konuda tüm Anadolu’nun her rengiyle, her deseniyle, bu ülkenin her vatandaşıyla; düşüncesi, yaşam tarzı, inancı ne olursa olsun bizlerin ortak değerleriyle hem siyasi hem de insani anlamdaki münasebetlerimiz ve etkinliklere katılmamız elbette söz konusu olabilir ancak bu 2015, hatırladığım kadarıyla seçim öncesinde -7 Haziran öncesiydi- ve milletvekili dahi değildim galiba, öyle hatırlıyorum, dolayısıyla bunu ifade etmek isterim.”

Özgür Özel: Hâlâ ders almadık mı?

Bakan Gül’ün açıklamalarının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel görüntüleri korkunç olarak nitelendirdi ve “Sayın Bakana ben hatırlatayım, o bir sivil toplum örgütü falan değil bunlar. Muhammed Muta El Haznevi, Nakşibendi tarikatının Halidiye kolundan. 2005’ten beri tarikatın başında ve Suriyeli kendisi tarikat lideri” dedi.

Özel, “Hâlâ ders almadık mı, hâlâ almadık mı? Bunlar darbe yapınca mı bunlarla mücadeleye başlayacağız? Ne istiyorlarsa vermeniz bu açıdan çok tehlikelidir” sözleri ile tepki gösterdi.

AKP Grup Başkanvekili’ne göre Bakan jest yapmış!

Özel’in, “Türkiye Cumhuriyeti’nin hiçbir milletvekili hangi partiden olursa olsun, ulus içi, ulus ötesi, hiçbir tarikat liderinin önünde eğilip de tribünlerin önünde onun elini öpmez, kendisinden yaşça küçük liderinin önünde eğildiği zaman, milletten aldığı yetkiyi o tarikat liderinin eline dudaklarıyla verir; bu doğru değildir ” sözleri ile sert eleştiriler yöneltmesi üzerine söz alan AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı da şu sözlerle Adalet Bakanı’nı savundu:

“Bir jestle, bir hareketle milletin iradesini temsil etmeye ilişkin bir eksiklik çıkarılamaz. Bunlar sosyolojik hayatın birer vakıası. Bunlara ilişkin kanaatlerimiz farklı olabilir ama bunlar tarihsel bir realite. Bir hukuk devletinde birbirinden ayrılması gereken husus şudur: Kendi başına dinî grupların suçluymuş gibi kriminalize edilmesi, suçlu gibi gösterilmesi doğru değil ama işledikleri hukuka aykırı herhangi bir suç ve eylem varsa hukuk devletinin görevi onu işleyenlerin yakasına yapışmaktır.” 

Halen yürürlükte olan ama uygulanmayan yasa

Oysa 1925 yılında kabul edilen ve halen yürürlükte olan ancak günümüz Türkiyesinde uygulanmayan yasa şöyle:

TEKKE VE ZAVİYELERLE TÜRBELERİN SEDDİNE VE TÜRBEDARLIKLAR İLE BİR TAKIM UNVANLARIN MEN VE İLGASINA DAİR KANUN

Kanun Numarası : 677
Kabul Tarihi : 30/11/1925
Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 13/12/1925 Sayı : 243
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 7 Sayfa : 113

Madde 1 – Türkiye Cumhuriyeti dahilinde gerek vakıf suretiyle gerek mülk olarak şeyhının tahtı tasarrufunda gerek suveri aharla tesis edilmiş bulunan bilümum tekkeler ve zaviyeler sahiplerinin diğer şekilde hakkı temellük ve tasarrufları baki kalmak üzere kamilen seddedilmiştir. Bunlardan usulü mevzuası dairesinde filhal cami veya mescit olarak istimal edilenler ipka edilir.

Alelümum tarikatlerle şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, nakiplik, halifelik, falcılık, büyücülük, üfürükçülük ve gayıptan haber vermek ve murada kavuşturmak maksadiyle nüshacılık gibi unvan ve sıfatların istimaliyle bu unvan ve sıfatlara ait hizmet ifa ve kisve iktisası memnudur.

Türkiye Cumhuriyeti dahilinde salatine ait veya bir tarika veyahut cerri menfaate müstenit olanlarla bilümum sair türbeler mesdut ve türbedarlıklar mülgadır. Seddedilmiş olan tekke veya zaviyeleri veya türbeleri açanlar veyahut bunları yeniden ihdas edenler veya ayını tarikat icrasına mahsus olarak velev muvakkaten olsa bile yer verenler ve yukarıdaki unvanları taşıyanlar veya bunlara mahsus hidematı ifa veya kıyafet iktisa eyleyen kimseler üç aydan eksik olmamak üzere hapis ve elli liradan aşağı olmamak üzere cezayı nakdiile cezalandırılır.

(Ek: 10/6/1949 – 5438/1 md.) Şeyhlik, Babalık ve Halifelik gibi mensupları arasında baş mevkiinde bulunanlar altı aydan az olmamak üzere hapis ve 500 liradan aşağı olmamak üzere ağır para cezasından başka bir yıldan aşağı olmamak üzere sürgün cezası ile cezalandırılırlar.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER