A3 Haber

Tepkiler üzerine güvenlik soruşturması şartı, yasa teklifinden çıkarıldı

Tepkiler üzerine güvenlik soruşturması şartı, yasa teklifinden çıkarıldı

Tepkiler üzerine güvenlik soruşturması şartı, yasa teklifinden çıkarıldı
Aralık 21
21:14 2019

TBMM’de görüşülen ve ilk kez memuriyete atanacaklar için güvenlik soruşturması yapılmış olması şartı getiren düzenleme, kamuoyunun bir süredir gösterdiği tepki sonucu yasa teklifinden çıkarıldı.

A3 Haber Merkezi- TBMM Genel Kurulu’nda Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine görüşmeler sürüyor. Genel Kurul’da AKP’nin verdiği ve kabul edilen önergeyle memuriyete atanacaklar için güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak şartı getiren madde, teklif metninden çıkartıldı.

Önergenin gerekçesinde, “Maddenin yeniden değerlendirilmesinin uygun olacağı kanaatiyle tekliften çıkarılması öngörülmektedir” denildi. Teklif metninden çıkartılan madde, Devlet Memurları Kanunu’nun devlet memurluğuna alınacaklarda aranacak şartları düzenleyen maddede değişiklik öngörüyordu.

AYM iptal etmişti

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal kararına rağmen torba teklif içinde yer alan düzenleme memuriyete alımda ‘güvenlik soruşturması’ şartı getiriyordu. Getirilen teklife göre güvenlik soruşturmalarını, ‘MİT, emniyet ve mahalli mülki idari amirlikleri’ yapacaktı.

Muhalefet karşı çıkmıştı

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen teklife CHP, HDP ve İYİ Parti şerh düşmüştü.

18 maddelik torba kanun teklifinin 2.3 ve 9. maddelerinde düzenlenen güvenlik soruşturması AKP içinde de tartışma konusu olmuştu.

Kamuoyunda da güvenlik soruşturması tepki çekmiş, sendika ve siyasi partiler eylemler düzenlemişti.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER