A3 Haber

Türkiye’deki Katolikler Noel’i nasıl kutluyor?

Türkiye’deki Katolikler Noel’i nasıl kutluyor?

Türkiye’deki Katolikler Noel’i nasıl kutluyor?
Aralık 25
21:34 2019

Noel, Hristiyanlar için özel bir anlama sahip. Peki Türkiye’deki Katolikler Noel’i nasıl kutluyor? İzmir Başpiskoposu Lorenzo Piretto, Noel coşkusunu yaşamak isteyen herkes için kiliselerinin kapısının açık olduğunu belirtiyor.

Türkiye’de yeni yıl kutlamaları ile sık sık karıştırılan Noel, Hristiyanlar için özel bir anlam ifade ediyor. Hz. İsa’nın doğum günü olarak kutlanan Noel, Türkiye’deki Rum Ortodoks, Süryani ve Katolik cemaatleri tarafından 24 Aralık’ı 25’ine bağlayan gece kutlanıyor. Takvim farkından dolayı Ermeniler ile bazı doğu kiliseleri ise 6 Ocak’ta Noel’i kutluyor.

Türkiye’deki Katoliklerin Noel kutlamalarını İzmir’deki Aziz Yuhanna Kilisesi’nde takip ettik. Cemaatin büyük bir kısmını “Levanten” adı verilen Avrupa kökenli Hristiyanlar oluşturuyor.

İzmir Başpiskoposu Lorenzo Piretto, Noel coşkusunu yaşamak isteyen herkes için kiliselerinin kapısının açık olduğunu belirtiyor.

Euronews Türkçe’ye konuşan Peder Piretto, 24-25 gecesinin dünyanın her yerinde her dilde ilahilerle kutlandığını söylüyor ve Noel’in amacının bu sevinci paylaşmak olduğunu kaydediyor.

“Noel’de tatil olsa keşke”

Kilisede ayine katılan Türkiye Katoliklerinden Çulama ailesi, Noel’i kutlarken herhangi bir zorlukla karşılaşmadıklarını ancak bu dini bayramın tatil olmasını arzu ettiklerini belirtiyor.

Türkiye’de Hristiyan olmanın zorluklarını sorduğumuzda Çulama ailesi, “Biz Hristiyan olduğumuzu kimseden saklamıyoruz. Gayet rahat yaşıyoruz. Her Hristiyan ailesi gibi birbirimize hediyeler aldık. Noel ağacımızı süsledik. Noel yemeğimizi yedik. Arkadaşlarımızın Noel’ini kutladık. Aslında biz bir sıkıntı yaşamıyoruz” ifadeleriyle cevap veriyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER