A3 Haber

İçişleri Bakanı Soylu: İstanbul’da 474 bin Suriyeli var, 110 bin Suriyeliye vatandaşlık verdik

İçişleri Bakanı Soylu: İstanbul’da 474 bin Suriyeli var, 110 bin Suriyeliye vatandaşlık verdik

İçişleri Bakanı Soylu: İstanbul’da 474 bin Suriyeli var, 110 bin Suriyeliye vatandaşlık verdik
Aralık 30
08:30 2019

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ikameti İstanbul’da olmayan 100 bin Suriyeli’yi İstanbul’dan gönderdiklerini, şu anda İstanbul’daki Suriyeli sayısının 474 bin 679 olduğunu, 110 bin Suriyeli’ye de vatandaşlık verdiklerini söyledi.

İçişleri Bakanı Soylu, CNN Türk’te katıldığı Hafta Sonu Özel programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

“Türkiye’de kadın cinayetleri dünya ortalamasından düşük”

Soylu, Türkiye’de kadın cinayetlerinin dünya ve Avrupa ortalamasından düşük olduğunu savundu.

Soylu, bu konuda dünyadaki durumun da iyi olmadığını belirterek, kadın cinayetlerinde küresel ortalamanın milyonda 13 olduğunu, bunun Avrupa kıtasında milyonda 7, Türkiye ortalamasının ise milyonda 3,8 olduğunu vurguladı. Türkiye’de her bir kadın cinayetinin medyada yer aldığına dikkati çeken Soylu, “2017’de 353 kadın cinayeti oldu. Geçen sene 279’a düştü fakat bu yıl 332’ye çıktı” dedi.

“Polis teşkilatında yılda ortalama 40-50 intihar olayı oluyor”

Soylu, bu konuda tüm kaymakam ve emniyet müdürlerine, yaklaşık 28 bin ilgili polis memuru ve jandarma görevlilerine eğitim verdiklerini belirterek, “Yaklaşık 250 bin polisimizi ve jandarmamızı önümüzdeki yıl eğiteceğiz. Aynı zamanda genelgemizi hazırladık. Pazartesi veya salı günü Bakanlığımızla ilgili neler yapmamız gerektiğini ortaya koyacağız.” diye konuştu. Soylu, bu sene emniyete psikolog ve sosyolog alımlarına çıkacaklarını anlatarak, “Bizde de polis teşkilatında yılda ortalama 40-50 intihar olayları oluyor. Biz bunları da takip etmekle sorumluyuz. Bu konuda da yoğun bir çalışma ortaya koyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Tarikat yapılanması iddialarına yanıt verdi

Emniyette bazı tarikatların yapılanmaya çalıştığına yönelik iddialara ilişkin görüşü sorulan Soylu, şunları kaydetti:

“Bizim polisimiz, jandarmamız, askerimiz kahramanca bir mücadele ortaya koyuyor. ‘Birileri acaba Türkiye’nin en çok güvendiği bir teşkilatın güvenini azaltmaya mı çalışıyor’ diye bir endişem söz konusu. Bu konuyla ilgili bir yazı çıktı ben de ‘Bunu ispat edin, ben istifa edeceğim’ dedim. Kimseyi töhmet altında bırakmamak gerekir. Bu ayıptır. Teşkilatımızda biri bir yanlış yaptıysa disiplin kurulları affetmez ama hakkını da kimseye yedirmeyiz. Devletin bir tek sahibi var o da millettir. Ne siyaset şerik kabul eder ne de devlet şerik kabul eder. Devletin içinde her görüşe mensup insanlar vardır ama dönüp burada bir iktidar oluşturmaya, paralel devlet oluşturmaya ‘hakimiyet bendedir’ demeye ne devlet müsaade eder ne siyaset müsaade eder. Herkes rahat olsun.”

“110 bin Suriyeli’ye vatandaşlık verildi”

Geçen yıl İstanbul’da 28 bin, bu yıl itibarıyla 117 bin kaçak göçmen yakaladıklarını anlatan Soylu, bu kaçak göçmenin tamamını İstanbul’dan gönderdiklerini söyledi.

Soylu, İstanbul’da yaptıkları değerlendirmeler sonucunda ikameti İstanbul’da olmayan 100 bin Suriyeli sığınmacıyı İstanbul’dan gönderdiklerini, şu anda İstanbul’daki Suriyeli sayısının 474 bin 679 olduğunu belirtti.

110 bin Suriyeli’ye vatandaşlık verdiklerini, bunların 53 bininin yetişkin, 57 bininin de çocuk olduğunu ifade eden Soylu, “Bunların önemli bir özelliği var. Öğretmen, doktor, mühendis, iş adamı, esnaf, bilim adamı, öğretim üyesi, başarılı öğrencileri listeledik, bunları vatandaş yaptık. Seçiciliğimiz aynı şekilde devam ediyor” dedi.

“450 bin Suriyeli çocuk Türkiye’de doğdu”

Soylu, Türkiye’de doğan Suriyeli çocuklara ilişkin, “450 binin üzerinde, doğan çocukların sayısı. Bunların büyük bölümü bizde kalmaz. Memleketleri rahatladığı zaman bunlar oraya gideceklerdir. Göçün fukaralaştırdığı bir ülke yoktur. Bu çocuklar oraya gidecek. Burada doğdukları için bu ülkeye medyun-u şükran olacaklar. Bize bundan hem sevap hem de bu dünya açısından olağanüstü katkı sağlayacaklar. Bildikleri Türkçe’yle burada gördükleri alakayla… Elbette maliyete katlanıyoruz. Doğru. Allah milletimizden razı olsun. Milyonlarca kez müteşekkiriz” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER