A3 Haber

TBMM, Libya tezkeresi için yarın olağanüstü toplanıyor: Türkiye’nin kaç ülkede askeri var?

TBMM, Libya tezkeresi için yarın olağanüstü toplanıyor: Türkiye’nin kaç ülkede askeri var?

TBMM, Libya tezkeresi için yarın olağanüstü toplanıyor: Türkiye’nin kaç ülkede askeri var?
Ocak 01
13:09 2020

Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesine ilişkin Meclis’e gönderilen tezkerenin kaderi yarın netleşecek. Meclis Genel Kurulu, Çarşamba günü saat 14.00’de olağanüstü toplanarak, tezkereyi oylayacak. AKP ve MHP’nin desteklediği tezkerenin kabul edilmesi durumunda, Osmanlı İmparatorluğu’nun ardından, 108 yıl sonra Erdoğan döneminde Türk askeri ikinci kez Libya’ya konuşlanmış olacak.

Mehtap Belen (ANKA) | Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesine ilişkin tezkerenin kaderi, yarın Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak oylama sonucunda netleşecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Meclis’e sunulan Libya Tezkeresi, Çarşamba günü saat 14.00’de olağanüstü toplanacak Genel Kurul’da görüşülecek.

Süre bir yıl

Pazartesi günü Meclis’e sunulan tezkerede, 2011 yılından itibaren Libya’da yaşanan silahlı çatışmalara dikkat çekilerek, “Sözde Libya Ulusal Ordusu’nun saldırılarının durdurulmaması ve çatışmaların yoğun bir iç savaşa dönüşmesi halinde Türkiye’nin gerek Akdeniz havzasındaki gerek Kuzey Afrika’daki çıkarları da olumsuz yönde etkilenecektir” görüşlerine yer verildi.

Bölgede El Kaide ve IŞİD ile insan ve göçmen kaçakçıları faaliyetlerinin artmasından duyulan endişenin dile getirildiği tezkerede, Türkiye’nin Libya’ya bir  yıl süre ile asker göndermesine ilişkin tezkerenin gerekçesi şu şekilde açıklandı:

Türkiye’nin milli çıkarlarına yönelik her türlü tehdit ve güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde her türlü tedbiri almak, Libya’daki gayrimeşru silahlı gruplar ile terör örgütleri tarafından Türkiye’nin Libya’daki menfaatlerine yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek, kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı güvenliğin idame ettirilmesini sağlamak, Libya halkının ihtiyacı olan insani yardımları ulaştırmak, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından talep edilen desteği sağlamak, bu süreç sonrasında meydana gelebilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin yüksek menfaatleri etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiği takdirde Türkiye sınırları dışında harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi, bu kuvvetlerin Cumhurbaşkanının belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için Anayasa’nın 92’nci maddesi uyarınca bir yıl süreyle izin verilmesi hususunda gereğini bilgilerinize sunarım.

En güçlü muhalefet CHP’den

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tezkereyle ilgili CHP ve İYİ Parti’yi ziyaret ederek bilgi verdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Libya’ya asker gönderilmesine tam destek verdi.

CHP ise bu konudaki en güçlü muhalefeti ortaya koydu. “Türk askerinin kanlarının Arap çöllerinde dökülmesini istemediklerini” belirten Kemal Kılıçdaroğlu tezkereye hayır oyu vereceklerini açıkladı.

Tezkere konusunda tavrını ilk açıklayan parti HDP oldu. HDP tezkereye “Evet oyu vermeyeceğiz” açıklaması yaptı.

İYİ Parti’nin tavrı netleşmedi

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ortak tavır belirlemek amacıyla İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret etti. İYİ Parti çekinceleri olduğunu açıklarken, Akşener, ” İstişare edeceğiz” dedi.

Karamollaoğlu: Müzakere edilmesi lazım

Kılıçdaroğlu’nun ziyaret ettiği Saadet Partisi Genel Başkan Karamollaoğlu ise “Bütünüyle karşı çıkıyor değilim ama çok stratejik bir karar veriliyor. Bunun özellikle askerler tarafından enine boyuna müzakere edilmesi lazım” demekle yetindi.

Meclis Genel Kurulu’nda gerçekleşecek olan kritik görüşmeye bir gün kala, AKP tezkereyi firesiz çıkarabilmek için çalışmalarını sürdürüyor ancak Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesine ilişkin tezkerenin Meclis Genel Kurul görüşmelerinin oldukça tartışmalı geçmesi bekleniyor.

Erdoğan döneminde TSK ikinci kez Libya’ya asker göndermeye hazırlanıyor

Osmanlı İmparatorluğu’nun Libya’dan çekilmesinin ardından, 99 yıl sonra Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde 2011 yılında Libya’ya Türkiye asker göndermişti.

TBMM tarafından 24 Mart 2011 tarihinde Libya’ya asker gönderilmesi ile ilgili 998 sayılı kararın alınmasının ardından, Türkiye NATO Harekatı çerçevesinde beş gemi, bir denizaltı ve 1028 askerle 31 Ekim 2011 tarihine kadar Libya’da 99 yıl sonra görev yapmıştı.

Tezkerenin kabul edilmesi durumunda ise Osmanlı İmparatorluğu tarafından terk edilen Libya topraklarına Erdoğan döneminde ikinci kez asker gönderilmiş olacak.

Türkiye’nin kaç ülkede askeri var?

Tezkerenin hükümetin beklentileri doğrultusunda kabul edilmesi durumunda Libya, Türkiye’nin asker gönderdiği 13’üncü ülke olacak.

Türkiye’nin asker bulundurduğu ülkeler ve sayıları şöyle:

  • KKTC’de 40 000 asker
  • Somali’de 2000 asker
  • Suriye’de 5000 asker
  • Irak’ta 2500 asker
  • Arnavuktluk’ta 24 asker
  • Lübnan’da 100 asker
  • Katar’da 300 asker
  • Bosna-Hersek’te 250 asker
  • Kosova’da 400 asker
  • Afganistan’da 2000 asker
  • Azerbaycan’da 100 asker
  • Demokratik Kongo Cumhuriyetinde 17 asker

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER