A3 Haber

Kamyoncu eylemleri devam ediyor

Kamyoncu eylemleri devam ediyor

Kamyoncu eylemleri devam ediyor
Ocak 05
15:43 2020

Ülkenin birçok ilinde yılbaşında yürürlüğe giren Dijital Takograf ve Yük Bildirimi Zorunluluğu Uygulaması’nı protesto eden kamyoncular, bu kez e-fatura sistemi mağduriyetlerini dile getirdi.

Cuma günü Ankara merkezli olmak üzere ülkenin birçok ilinde başlayan kamyoncu eylemleri devam etti. Yılbaşından itibaren yürürlülüğe giren Dijital Takograf ve Yük Bildirimi Zorunluluğu Uygulaması, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı tarafından 6 ay ertelenmesine rağmen kamyoncular eylemlerini sürdürdü.

ANKA’nın haberine göre Uşak’ta toplanan Sivaslı Taşıyıcılar Kooperatifi, Uşak Taşıyıcılar Kooperatifi, Yeşil Banaz Taşıyıcılar Kooperatifi burada ortak bir basın açıklaması yaptı. Bu kez e-fatura mağduriyetlerini dile getiren kamyocular, uygulama için yeterli altyapının sağlanmadığını belirtti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Özkan Yalım da kamyoncuların eyleminde yer aldı.

“500 bin tanesi ilkokul mezunu”

Açıklamayı yapan Uşak Taşıyıcılar Kooperatifi sözcüsü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek, “500-600 bin tane kamyoncu esnafından 500 bin tanesi ilkokul mezunu. Ortaokul mezunu bile yok” dedi. Çoğu kamyoncunun elinde akıllı telefon olmadığını belirten kooperatif sözcüsü, “Kamyoncular adını yazmasını bilmiyor, faturayı kesmesini bilmiyor. Doğu’ya gittiğimizde de aynı şekilde oluyor. Akıllı telefon alacak parası yok. Akıllı telefondan veri indirimi yapamıyor. E-irsaliye, e-fatura düzenlenmiyor, düzenleyemiyor adam. Bunun eğitimi bize verilmedi. Tamam, bu kanun 1 yıl oldu çıkalı. Ama bize doğru dürüst bir bilgi verilmedi. Bir kereye mahsus ticaret odasından bir yetkili gönderdiler. Yarım saat ile bize bir bilgi verdi. O da ne olduğunu anlamıyordu zaten. Kendisi de anlamıyordu ne olduğunu” ifadelerini kullandı. Esnafın ‘cemiyet başkanları, odalar başkanları nerede’ soruları üzerine, kooperatif sözcüsü, “Bizim başkanımız yok güzel arkadaşlarım. Bizim başkanımız biziz. Biz bize sahip olacağız” (Bir esnaf: – Onlar aidat almasını biliyor sadece) dedi.

“Bu ülkenin görünmez, bilinmez kahramanlarıyız”

Kooperatif sözcüsü, şu ifadeleri kullandı: “Sayın Reisicumhurumuz! Senin esnafın sadece dolmuşçu, taksici mi? Taksiciyle simitçi mi? Dolmuşçuyla çay içiyorsun. Ya gel de bu kamyoncu esnafının da gel de bir kuru fasulyesini ye bakalım! Gerçi biz kuru fasulyeyi de yiyemiyoruz artık, mercimek çorbasına talim ediyoruz. Biz bu ülkenin görünmez, bilinmez kahramanlarıyız”

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, cuma günü Ankara, Kahramankazan eylemlerinde olduğu gibi Uşak eylemlerinde de yer aldı. Yalım, “Biliyorsunuz, yaklaşık 6 aydır benim özellikle meclisten takip ettiğim, 1.1.2020 tarihinde uygulamaya geçecek olan 2 tane çok önemli kanun vardı. Bir tanesi elektronik olaraktan dijital takograf ve bildirme kanunu. Diğeri ise hiç kamyoncuya uymayan, hatta Avrupa’da bile uygulanmayan, malı boşalttıktan sonra 6 saat içerisinde elektronik bildirim e-fatura sistemi” dedi. Yalım, bu konuda Türkiye’nin birçok ilinde kamyoncuların tepkileri olduğunu ifade etti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER