A3 Haber

James Jeffrey ile İbrahim Kalın buluştu: Gündem Suriye

James Jeffrey ile İbrahim Kalın buluştu: Gündem Suriye

Ocak 11
13:09 2020

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey başkanlığındaki heyetle görüştü.

Görüşmede Suriye ile ilgili son gelişmeler, İran ve ABD arasında yaşanan kriz ve bölgedeki diğer önemli gelişmelerin gündeme geldiği öğrenildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey başkanlığındaki heyeti Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe ofisinde kabul etti. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşme saat 11.00’da başladı ve 1 saat 25 dakika sürdü.

Görüşmede Suriye ile ilgili son gelişmeler, İran ve ABD arasında yaşanan kriz ve bölgedeki diğer önemli gelişmelerin gündeme geldiği öğrenildi. Suriyelilerin güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde evlerine geri dönüşü için ABD ile 17 Ekim 2019’da yapılan mutabakat çerçevesinde güvenli bölge tesisinin nihayete erdirilmesinin gerekliliği vurgulandı. İdlib’teki çatışmaların artmasıyla ortaya çıkan insani kriz ve göç dalgasının önlenmesi için diplomatik girişimlerin arttırılması gerektiğinin altı çizildi.

Ayrıca bölgede artan gerilim ortamının yeni çatışmalar ve radikalleşmeyi arttırma ihtimali konusunda Türkiye’nin endişeleri dile getirildi. (DHA)

Jeffrey dün de Ankara’daydı

Jeffery dün de Ankara’da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la görüşmüştü.

Daha sonra Dışişleri Bakanlığı’na geçen Jeffrey, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve beraberindeki heyet ile bir araya gelmişti. Görüşmede, ağırlıklı olarak Suriye’ye ilişkin konular ele alınmıştı.

Görüşme sonrası Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şöyle denilmişti: “Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal’ın Jeffrey’i kabulünde ağırlıklı olarak Suriye’ye ilişkin konular ele alındı. İdlib’teki durum başta olmak üzere, Barış Pınarı Harekatı ve Fırat’ın doğusundaki durum, Suriye Anayasa Komitesi çalışmaları bağlamında siyasi sürece dair hususlar, Yabancı Terörist Savaşçıların durumu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) devam etmekte olan 2165 sayılı BMGK kararına dair müzakereler ele alındı. Bu konulardaki görüşlerimiz aktarıldı, sahadaki askeri-insani durum hakkında görüş alışverişi yapıldı. Ayrıca Irak’taki son gelişmeler ile Libya’daki durum ele alındı.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER