A3 Haber

Lefter’in hayatı beyaz perdeye aktarılıyor: 6-7 Eylül’de evinin taşlanması da olacak mı?

Lefter’in hayatı beyaz perdeye aktarılıyor: 6-7 Eylül’de evinin taşlanması da olacak mı?

Lefter’in hayatı beyaz perdeye aktarılıyor: 6-7 Eylül’de evinin taşlanması da olacak mı?
Ocak 14
20:10 2020

Fenerbahçe’nin ve milli takımın efsane futbolcularından Lefter Küçükandonyadis’in hayat hikayesi beyaz perdeye taşınacak: Ver Lefter’e, yaz deftere!

A3 Haber Merkezi- Türkiye futbolunun ‘Ordinaryüs’ lakaplı efsane futbolcusu Lefter Küçükandonyadis’in torunu Özcan Katmer, dedesinin hayat hikayesinin film haline getirildiği müjdesini verdi.

Özcan Katmer, “Lefter’in unutulmaması ve genç kuşakların daha iyi tanıması için dedem Lefter’in hayat hikayesini film haline getiriyoruz. Film ile ilgili Fenerbahçe Kulübü ve Ali Koç çok yardımcı oluyorlar. Sanıyorum 2022 veya 2023 gibi seyirci ile buluşacak” diye konuştu.

Lefter’in yaşamının aktarılacağı filmde, Varlık Vergisi nedeniyle akrabalarının gönderilmesi ya da 6-7 Eylül’de Büyükada’da evinin taşlanmasının yer alıp almayacağı merak konusu.

Lefter Küçükandonyadis kimdir?

  • 22 Aralık 1925’te İstanbul Rumlarından bir ailenin çocuğu olarak Büyükada’da dünyaya gelen Lefter Küçükandonyadis, futbola 16 yaşında Taksimspor’da başladı.
  • Yaşı büyütülerek 2 yıl Taksimspor forması giyen Lefter, daha sonra Diyarbakır’da dört yıl askerlik yaptı. Mecburi askerlik görevi sırasında dahi formasını giydiği karma takımlarda Bölge’de ismini duyuran Lefter, İstanbul’a yeniden büyük bir yetenek olarak döndü.
  • 1946 yılında, İstanbul’a döndüğünde yeniden Taksimspor’a gelen Lefter daha sonra efsaneleşeceği Fenerbahçe’ye transfer oldu. B takımdan kısa sürede as takıma yükselen Lefter, şık golleri, tekniği ve penaltılardaki ustalığı kısa zamanda nam saldı ve Ordinaryüs lakabını aldı.
  • 1951 yılında İtalya’nın Fiorentina takımına 20 bin lira karşılığında transfer olan Lefter böylece yurt dışına giden ilk Türkiyeli futbolcu oldu. 1951/52 sezonunda Fiorentina’da, 1952/53 sezonunda da Fransa’nın Nice takımında top koşturan ‘Ordinaryüs’, 1953’te yeniden Fenerbahçe’ye döndü ve sarı lacivertli formayla 1964’e kadar oynadığı 480 maçta 323 gol attı.
  • Lefter kariyerinin sonunda, Yunanistan’ın AEK takımında da kısa bir süre top koşturdu.
  • 46 kez milli takım forması giyen Küçükandonyadis 21 gol attı. “Ver Lefter’e yaz deftere” sloganı onunla beraber unutulmazlaştı.
  • Futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlük yapan Lefter Küçükandonyadis, 1965’te Egaleo, 1966’da SuperSport United, 1967’de Feriköy ve Mersin İdman Yurdu, 1968’de Boluspor, 1970’te Samsunspor, 1971’de Sivasspor, 1972’de Samsunspor, 1973’te Orduspor’u çalıştırdı.
  • Spor yazarlığı da yapan Küçükandonyadis, 87 yaşında geçirdiği zatürre rahatsızlığı nedeniyle 13 Aralık 2012’de yaşamını yitirdi.

Varlık Vergisi ve 6-7 Eylül’de yaşadıkları

Lefter Küçükandonyadis’in yaptığı açıklamaya göre Varlık Vergisi (1942) döneminde tüm akrabaları Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldı. Babasının yoksulluğu sayesinde sürgünden kurtulduğunu söyleyen Küçükandonyadis, İstanbul’da Rumlar başta olmak üzere gayrimüslimlere yönelik en büyük saldırıların yaşandığı 6-7 Eylül 1955’te de Büyükada’daki evinin “Vurun şu gavura” sözleriyle basıldığını anlatmıştı.

Çocukların evini taşladığı ve elinde silah sabaha kadar kapıda bekleyen Lefter, bu dönemde yaşadıklarını “Günlerce ağladım” sözleriyle anlattı. Lefter’in evinin basıldığını duyan Fenerbahçelilerin, Ada’ya gelip ünlü futbolcuyu koruma altına aldığı belirtilirken Lefter’in de saldırganlardan şikayetçi olmadığı ve isimlerini vermediği aktarılır.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER