A3 Haber

Sağlık çalışanlarına şiddetin vahim tablosu: Altı yılda 76 bin şiddet olayı

Sağlık çalışanlarına şiddetin vahim tablosu: Altı yılda 76 bin şiddet olayı

Sağlık çalışanlarına şiddetin vahim tablosu: Altı yılda 76 bin şiddet olayı
Ocak 17
11:38 2020

Doktorlara şiddet olaylarında ortaya çıkan rakamlar korkunç. CHP’nin doktor kökenli milletvekili Tekin Bingöl, son 6 yılda doktorlara yönelik 76 binden fazla şiddet olayı yaşandığını açıkladı. CHP, doktorların sorunları için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP’nin doktor kökenli Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, artan güvencesizlik ve sağlık sisteminde yaşanan dönüşüm ile doktorların yaşadığı hak kayıpları ve sorunların arttığını belirtti. Bingöl, doktorların yaşadığı hak kayıplarının giderilmesini, Türkiye’de doktorlar üzerindeki baskı, güvencesizlik ve yoğun çalışmaya bağlı yaşanan sorunların  araştırılmasını istedi.

CHP’li Bingöl, “17 yıllık AKP iktidarı ile sağlık sistemi birçok dönüşümden geçmiş, iktidarın yaptığı ‘sağlıkta reform’ gibi iddialı açıklamalar sağlık sisteminde yaşanan çöküşün ve doktorların yaşadığı zorlukların ve hak ihlallerinin üstünü kapatmaya yetmemiştir” dedi.

Bir doktora 539 kişi düşüyor

Doktorların çalışma koşullarının OECD ülkelerinin çok gerisinde olduğunu söyleyen Bingöl, “Türkiye’de 149 bin 997 doktor görev yapmaktadır. 80 milyonu aşan Türkiye nüfusu göz önüne alındığında, sadece bir doktora 539 kişi düştüğü görülecektir. Bu rakam OECD ülkeleri ile kıyaslandığında çok aşağılarda kalmaktadır. Türkiye’de 10 bin kişiye yaklaşık 17 doktor düşerken, bu rakam OECD ülkelerinde 10 bin kişiye 37 doktor civarındadır” diye konuştu.

Doktor intiharları artıyor

Son yıllarda doktor intiharları haberlerinin her geçen gün arttığını vurgulayan CHP’li Bingöl; “Türkiye’de sadece 2015, 2016 ve 2017 yıllarında 431 sağlık emekçisi intihar etmiştir” dedi.

Sağlıkta şiddet sürüyor:  son altı yılda 76 binden fazla şiddet olayı

İktidarın hem halk hem doktor sağlığını hiçe saydığını belirten CHP’li Bingöl “AKP iktidarı ile uygulanmaya başlayan Sağlıkta Dönüşüm Programı, hastaları müşteri haline getirdiği ve sağlık sistemini dönüştürdüğü için sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti arttırmıştır.  Son altı yılda sağlık emekçilerine yönelik toplam 76 bin 157 şiddet olayı gerçekleşmiştir. Bu sağlık emekçilerinin 21 bini fiziki şiddete maruz kalmıştır” diye konuştu. (ANKA)

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER