A3 Haber

Kılıçdaroğlu: KHK ile uzaklaştırılan öğretmenler görevlerine iade edilmeli

Kılıçdaroğlu: KHK ile uzaklaştırılan öğretmenler görevlerine iade edilmeli

Kılıçdaroğlu: KHK ile uzaklaştırılan öğretmenler görevlerine iade edilmeli
Ocak 18
13:04 2020

CHP Eğitim Çalıştayı’nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eğitim sisteminin sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak KHK’ler ile görevlerine son verilen öğretmenlerin görevlerine iade edilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Eğitim Çalıştayı’nda konuştu.

Kılıçdaroğlu, eğitim sisteminin sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak KHK’ler ile görevlerine son verilen öğretmenlerin görevlerine iade edilmesi gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Bugün öğretmenlerin yüzde doksanı yoksulluk sınırının altında maaş alıyor. Yani öğretmenlerin yüzde doksanını yoksulluğa mahkûm etmiş bir ülkeyiz. Ama gidin Finlandiya’ya, Almanya’ya, gelişmiş bütün ülkelere gidin öğretmen baş tacıdır. En azından hiç değilse yoksulluk sınırının bir puan üstünde aylık verelim. Madem bütçe yetmiyor. Bunu biz söylüyoruz ama bu talep sizden de gelmeli. Tabi bu arada Kanun Hükmünde Kararname ile görevlerine son verilenlerin görevlerine iade edilmesi lazım. Özel okullara kamunun para aktarmaması lazım. Aktaracaksınız camı, penceresi olmayan, kapısı olmayan devlet okulları var. Önce o okullar doğru dürüst okul haline dönüşsün, öğrencilerin masası sırası olsun, öğretmenler rahat etsin, paranız varsa verebilirsiniz. Ama önce fakir fukara çocukların gittiği okulların adam gibi okul olması lazım. 21. Yüzyıl Türkiye’sinden bahsediyoruz. Hala birleştirilmiş sınıflar. Hala ikili eğitim var. 21. Yüzyıl’ın Türkiye’si. Orta Çağ’dan söz etmiyoruz, Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarından söz etmiyoruz. 21. Yüzyıl’ın Türkiye’sinden söz ediyoruz” dedi.

“Yapılması gereken öğretmene 3600 ek göstergeyi vermektir”

Kılıçdaroğlu, öğretmenler için yapılması gerekenleri de sıraladı.

Kılıçdaroğlu, şunlarıı söyledi: “Bizim de öğretmenler ile ilgili yapmamız gereken bir şeyler var. Bir; öğretmenleri devlet memurları kanunundan çıkarmalıyız. Öğretmenler Meslek Kanunu diye özel bir yasa çıkarmamız gerekiyor. Tıpkı hakimler, savcılar gibi. Çünkü öğretmenler sıradan bir devlet memuru değildir. İki; öğretmene bir aylık veriyoruz, emekli oluyor aldığı aylık yarı yarıya düşüyor. Bir kişiyi mesleği ne olursa olsun yaşadığı hayat standardından yüzde elli aşağıya düşürürseniz huzursuzluk yaratır. En ciddi sorunlardan birisidir. Yapmamız gereken öğretmene 3600 ek göstergeyi vermektir. Nerede vereceğiz? Memurlar Meslek Kanunu’nda vereceğiz. 3600 ek gösterge verilecek. Böylece öğretmenler emekli olduğunda çalışırken hangi yaşam standartlarında ise aynı yaşam standardını sürdürebilmeli. Üç; 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde bütün öğretmenler kendi günleri olduğu için seviniyorlar. Aslında seviniyorlar mı üzülüyorlar mı o ayrı hikâye. Ama bizim o gün öğretmenleri ödüllendirmemiz gerekir. Birer aylık ikramiye verilmesi gerekir bütün öğretmenlere. Yine öğretmenler ile ilgili garip bir tablo var. Kadrolu öğretmen, sözleşmeli öğretmen bir sürü tanımı var. Hepsi öğretmen. Birisi yüksek maaş, birisi düşük maaş, birisi ders başına maaş. Öğretmenlerin eşit ve aynı haklara sahip olan bir statüye kavuşturulması lazım.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER