A3 Haber

Metal işçileri grev yolunda: Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanamadı

Metal işçileri grev yolunda: Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanamadı

Metal işçileri grev yolunda: Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanamadı
Ocak 18
10:59 2020

Otomotiv sanayi ve beyaz eşya üreticilerinin de aralarında bulunduğu metal işkolundaki 130 bin işçinin toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanamadı. İşçiler grev kararı aldı. Grev tarihinin yarın Bursa ve Gebze’de düzenlenecek mitinglerde açıklanması bekleniyor.

Metal işkolundaki işçiler adım adım greve gidiyor. Metal patronlarının örgütü olan MESS’in üç yıllık sözleşme, düşük zam, esnek çalışma ve güvencesizlik dayatmasına karşı işçiler grev kararı aldı.

Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, işçileri temsil eden Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş sendikaları ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yürütülüyor.

Dün Borsa İstanbul’da işlem gören Arçelik, Karsan, Tofaş, İzmir Demir Çelik, Çelik Halat gibi şirketlerden Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre grev tarihi henüz belirlenmedi ve görüşmeler sürüyor.

Yine dün açıklama yapan Türk Metal, işveren sendikası MESS’in tıkanan görüşmeler kapsamında kendilerinden yeni bir görüşme talebinde bulunduğunu duyurdu. Açıklamada, “Buna göre taraflar, 20 Ocak 2020 Pazartesi günü saat 09.30’da İstanbul MESS Merkez Ofisi’nde tekrar bir araya gelecekler” denildi.

Türk Metal Bursa’da, Birleşik Metal İş Gebze’de miting yapacak

İşçi örgütleri ise yarın Bursa ve Gebze’de mitingler düzenleyerek, grev öncesi uyarı eylemleri yapacak.

19 Ocak Pazar günü, Türk Metal Bursa Kent Meydanı’nda 12.30 buluşacak, Birleşik Metal-İş de “Sabrımız taştı” sloganıyla 11.00’de Gebze Trafo Meydanı’nda toplanacak ve Kent Meydanı’na yürüyecek.

Geçen günlerde üç işçi sendikasının yöneticileri birlikte basın toplantısı düzenleyerek ortak hareket etme kararı almıştı. MESS’in ilk altı ay için yüzde 6 olan önerisine karşın, Türk Metal yüzde 26 talep etti. MESS daha sonra teklifini yüzde 8’e revize etmişti.

İşçi sendikalarının grev tarihini mitinglerde açıklaması bekleniyor.

Görüşmelerde son durum ne?

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Pazartesi günkü görüşmeden bir sonuç çıkmayacağını düşündüklerini belirtti. Serdaroğlu, “Masaya üç yıllık sözleşme geldi, üç yıl konusu bizim kırmızı çizgimiz. Pazartesi günü de bir-iki puan daha çıkabilir ama o da bizim kabul edebileceğimiz rakamlar değil. Pazar günü Gebze’de yapacağımız mitingde grev tarihini açıklayacağız” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER