A3 Haber

Berlin’de gerçekleşen Libya Konferansı başladı

Berlin’de gerçekleşen Libya Konferansı başladı

Berlin’de gerçekleşen Libya Konferansı başladı
Ocak 19
18:09 2020

Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye ve Rusya’nın da çabalarıyla gerçekleştirmeyi planladığı Libya Konferansı Berlin’de başladı. Konferansın amacı, Libya’da kalıcı ateşkesi ve barışı sağlamak. Konferans sonrası liderlerin vereceği demeçler uluslararası kamuoyu tarafından merakla bekleniyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in arabuluculuk ettiği 11 ülke lideri, uluslararası örgütler ve Libya’daki tarafların katılımıyla gerçekleşen Libya Konferansı Berlin’de başladı.

Konferans öncesi Almanya’da bugüne kadar beş ön hazırlık toplantısı düzenlendi. Merkel, hazırlıkların ardından Türkiye, Rusya, ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Kongo, İtalya, Mısır, Cezayir olmak üzere 11 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarına konferans için davet gönderdi.

Liderlerin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği temsilcileriyle BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’ni destekleyen Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Halife Hafter konferansa davet edildi.

Türkiye ve Rusya’nın çabaları

Libya’daki gelişmelerle ilgili Almanya’nın doğrudan arabulucu tutumu Berlin’in çözüm çabalarında öne çıkmasını sağladı.

Rusya lideri Vladimir Putin, davetlisi olarak bugün Moskova’ya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi.

Almanya’nın amacı Suriye’de yaşananların tekrarlanmaması

Konferansta bölgede sağlanan ateşkesin korunması için atılacak adımlar ve soruna siyasi çözüm bulmak için yürütülecek çalışmaların değerlendirilmesi planlanıyor.

Almanya’nın Libya’da istikrarın sağlanmasını isterken en baştaki amacının, Suriye’de yapılan hataları tekrarlamamak ve Afrika’dan Avrupa’ya muhtemel bir sığınmacı krizini engellemek olduğu belirtiliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER