A3 Haber

BM’den emsal karar:  İklim mağdurlarına sığınma hakkı tanınabilir

BM’den emsal karar:  İklim mağdurlarına sığınma hakkı tanınabilir

BM’den emsal karar:  İklim mağdurlarına sığınma hakkı tanınabilir
Ocak 27
15:27 2020

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi, iklim değişikliğinden etkilenen bölgelerde yaşayanlara sığınma hakkı tanınabileceği yönünde ilk kez karar aldı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Yeni Zelanda’ya iklim değişikliği nedeniyle daha önce yapılan bir sığınma başvurusunu BM’nin kararını göz önünde bulundurarak değerlendirmeye aldı.

Kiribati Adaları’nda yaşayan bir kişi, iklim krizi nedeniyle deniz seviyesinin yükseldiğini ve yaşadığı bölgede hayati tehlikesinin bulunduğunu belirterek Yeni Zelanda’ya sığınma başvurusunda bulundu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ise söz konusu başvuruyla ilgili, “İklim değişikliği sebebiyle topraklarını terk eden kişiler temel hakları tehdit altında olması durumunda ülkelerine geri gönderilemezler” şeklinde açıklama yaptı. Söz konusu kişinin sığınma başvurusu bu nedenle yeniden değerlendirmeye alındı.

Yeni Zelanda, sığınma başvurusunu reddetmişti

Kiribati Adaları’na bağlı Tarawa’da yaşayan bir kişi, deniz seviyesinin yükselmesiyle içme suyuna zehirli atık karıştığı ve arazi fiyatlarının arttığı gerekçesiyle 2013 yılında Yeni Zelanda’ya sığınma başvurusunda bulunmuştu. Yeni Zelanda yetkilileri söz konusu kişinin hayati tehlikesinin bulunmadığını belirterek başvuruyu 2015’te reddetmişti.

Euronews’te yer alan habere göre, BM İnsan Hakları Komitesi aldığı yeni bir kararla, Yeni Zelanda’nın uluslararası hukuka uygun davrandığını; fakat iklim değişikliğinin yaşam hakkını tehdit edebilecek bir neden olduğunu açıkladı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER