A3 Haber

Trump ‘Yüzyılın Anlaşması’nı bugün açıklayacak: Detaylar ortaya çıkmaya başladı

Trump ‘Yüzyılın Anlaşması’nı bugün açıklayacak: Detaylar ortaya çıkmaya başladı

Trump ‘Yüzyılın Anlaşması’nı bugün açıklayacak: Detaylar ortaya çıkmaya başladı
Ocak 28
14:03 2020

ABD Başkanı Donald Trump, detaylarını bugün açıklayacağı Yüzyılın Anlaşması’nı duyurmadan önce İsrail yönetimiyle görüşerek planla ilgili kimi bilgiler verdi.

Beyaz Saray’da İsrailli liderlere Yüzyılın Anlaşması hakkında bilgi veren ABD Başkanı Donald Trump, Filistin Yönetimi’yle temasta bulunmadan oluşturduğu planı Filistin tarafının zaman içinde kabul edeceğine inandığını söyledi.

İsrail’in bir yıl içinde üçüncü kez sandığa gideceği 2 Mart seçimi öncesi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile rakibi Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz’ı ayrı ayrı ağırlayan Trump, damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’in tek taraflı şekillendirdiği planın bugün duyurulacağını söyledi.

Plan Türkiye saatiyle 20.00’de açıklanacak

Trump planla ilgili şunları söyledi:

“Yarın öğlen 12:00’de (TSİ 20:00) planı açıklayacağız. Bu çok büyük bir plan ve İsrail ile Filistinlilere yönelik bir teklif görevi görecek. İsrail’in ve birçok Arap ülkesinin desteğine sahibiz. Sanıyorum sonunda Filistinlilerin de desteğini alacağız.”

“İçinde çok iyi maddeler var”

Filistin tarafının ilk başta anlaşmayı kabul etmeyeceğini, ancak zaman içinde kabul edeceğine inandığını dile getiren Trump, şöyle konuştu:

“Bu aslında onlar için çok iyi bir anlaşma. İçinde çok iyi maddeler var ve bunu isteyeceklerini düşünüyoruz. Şimdilik onlar olmadan anlaşma da yapmayız. Fakat sorun değil.”

Trump planda Filistinliler için neyin iyi olduğuna açıklık getirmedi.

İsrail: Bu fırsatı kaçırmayacağız

Netanyahu da anlaşmanın çok büyük ve İsrail için çok değerli olduğunu söyleyerek “Bu önemli bir fırsat ve biz bunu kaçırmayacağız. Bu, Yüzyılın Anlaşması” dedi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın ‘yüzyılın şamarı’ diye nitelediği ‘Yüzyılın Anlaşması’, basına sızdığına göre, Kudüs’ün tamamının İsrail’e bırakılmasını, Batı Şeria’daki yasadışı İsrail yerleşimlerinin varlığını sürdürmesini içerirken, İsrail’in topraklarından sürdüğü 6 milyona yakın Filistinli mültecinin dönüş hakkına değinmiyor ve Filistin halkı lehine herhangi bir şey içermiyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER