A3 Haber

Türk-İş: Dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 219, yoksulluk sınırı 7 bin 229 TL

Türk-İş: Dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 219, yoksulluk sınırı 7 bin 229 TL

Türk-İş: Dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 219, yoksulluk sınırı 7 bin 229 TL
Ocak 28
12:01 2020

Türk-İş’in araştırmasına göre Ocak ayında dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 219, yoksulluk sınırı 7 bin 229 TL oldu. Asgari ücretin 2 bin 324 lira olduğu ülkemizde, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırına ulaşabilmesi için üç asgari ücret yetmiyor. 

Türk-İş’in her ay yaptığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın ocak ayı sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, bu ay 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden “açlık sınırı” 2 bin 219 TL olarak belirlendi.

Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen “yoksulluk sınırı” 7 bin 229 TL oldu.

Evli olmayan, çocuksuz bir çalışanın “yaşama maliyeti” aylık 2 bin 698 TL olarak hesaplandı.

Mutfak masrafları arttı

Araştırmaya göre, süt, yoğurt, peynir grubunda, yıl sonu fiyat ayarlamaları sonrası yılın ilk ayında önemli bir fiyat değişikliği görülmedi. Dana kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı arttı, tavuğun fiyatı değişmedi. Balık fiyatındaki artış bu ay da devam etti. En fazla tüketilen hamsi ve istavritin kilogram fiyatı 30 TL’ye kadar yükseldi.

Bakliyatta yükseliş sürüyor

Yumurtanın fiyatı geçen ay geriledikten sonra bu ay yükseldi. Bakliyat ürünlerinin, nohut hariç, tümünün fiyatı arttı. Sadece bu gruptaki ürünlerdeki  fiyat artışlarının aylık mutfak masrafına getirdiği ek yük yaklaşık 45 TL oldu.

Meyve-sebze yine cep yakıyor

Meyve-sebze ortalama fiyatı bu ay yüzde 7.51 oranında arttı. Ailenin gıda harcaması içinde ağırlıklı yeri olan yaş sebze-meyvenin geçen ay 5.46 TL olan ortalama kilogram fiyatı bu ay 5.87 TL olarak hesaplandı. Sebzenin ortalama kilogram fiyatı geçen ay 5.75 TL iken bu ay 6.19 TL’ye yükseldi.

Asgari ücret 2 bin 324 lira

Dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırına ulaşabilmesi için üç asgari ücret yetmiyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER