A3 Haber

Kapalıçarşı’da 200 kuyumcu lokumcu oldu

Kapalıçarşı’da 200 kuyumcu lokumcu oldu

Kapalıçarşı’da 200 kuyumcu lokumcu oldu
Ocak 29
07:47 2020

Yılda 45 milyon kişinin ziyaret ettiği Kapalıçarşı’da son bir yılda 50 kuyumcu kapandı. 1000 olan kuyumcu sayısı dört yılda 800’e geriledi.

İstanbul’un tarihi alışveriş merkezi Kapalıçarşı’da yüksek kiralar ve satışların düşmesi nedeniyle kuyumcu dükkanları bir bir kapanıyor. Yılda yaklaşık 45 milyon kişinin ziyaret ettiği Kapalıçarşı’da son bir yılda 50 kuyumcu dükkanı kapanırken, esnaf satış yapamamaktan şikayetçi. Gelen turistler ise artık daha ucuz ürünleri tercih ediyor.

Cumhuriyet’ten Yarkın Sun’un haberine göre Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Fırat, yüksek kira ve altın fiyatlarıyla düşen cirolar nedeniyle dükkanların el değiştirdiğini ifade ederek, son dört yılda 200’e yakın kuyumcu dükkanının kuruyemiş, baharat, lokum satan dükkanlara dönüştüğünü söyledi.

“Araplar olmasa lokumcular da kapanır”

Fırat, bugün ciddi olumsuzluklar yaşadıklarını vurgulayarak, “Kirasını dolarla ödeyenler ciro olmadığı için ciddi sıkıntı çekiyor. Yerli turiste yönelik planları olan kuyumcular altının yükselmesinden dolayı satışlarını yapamadı. Arap turiste güvenip birçok işyeri gıdaya döndü. Ana caddedeki kuyumcuların üçte biri kapandı. Araplar olmasa lokumcular da kapatır. 2019’da 50 kuyumcu dükkanı kapandı yerine gıda dükkanları açıldı” dedi.

Ocak şubat dönemlerinin genelde kötü geçtiğini, kiraların ise düşmediğini anlatan Fırat, çarşıdaki toplam 3 bin 500 işyerinden yüzde 80’inin kiracı olduğunu söyledi. Kapalıçarşı’da dört sene önce yaklaşık 1000 kuyumcu olduğunu kaydeden Fırat, bu rakamın bugün 800’e gerilediğini Kapalıçarşı içindeki işyeri karmasının ise 150 halıcı, 75 tekstil, 70 derici, 280 gıda, 2 bin hediyelik dükkânı şeklinde olduğunu aktardı.

Kiralar halen dolar cinsinden alınıyor

Fırat ayrıca, dövizle kira döneminin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle sona ermesine rağmen hâlen dükkanların büyük çoğunluğunun dolar cinsinden kira ödediğini kaydetti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER