A3 Haber

AB’den çıkmaya karşı olan İskoçya meclisinden bağımsızlık referandumu kararı

AB’den çıkmaya karşı olan İskoçya meclisinden bağımsızlık referandumu kararı

AB’den çıkmaya karşı olan İskoçya meclisinden bağımsızlık referandumu kararı
Ocak 30
10:43 2020

İskoçya meclisi, bugün yaptığı oylamayla yeni bir bağımsızlık referandumu yapılması kararı aldı. Kararın İngiltere hükümeti tarafından onaylanması gerekiyor.

A3 Dış Haberler | İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasına karşı olan İskoçya meclisi, yeni bir bağımsızlık referandumu yapılması yönünde karar aldı.

Kararın İngiltere hükümeti üzerinde baskı yaratması bekleniyor, referandumun gerçekleşebilmesi için İngiltere hükümeti tarafından onaylanması gerekiyor.

İngiltere Başbakanı referanduma karşı

Referandum yapılması kararı meclisten 64’e “Evet” oyuna karşı 54 “Hayır” oyuyla geçerken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın referandum yapılmasına karşı olduğu belirtiliyor.

Johnson, 2014 yılında yapılan ve İskoçların İngiltere’de kalmayı kabul ettiği oylamanın “Bu neslin göreceği tek oylama” olduğunu ve kararın geçerli olmaya devam etmesi gerektiğini savunuyor.

İskoçlar neden yeni referandum istiyor?

2014 yılında yapılan oylamada İngiltere’de kalma kararı alan İskoçlar, bu kararın İngiltere’nin Avrupa Birliği içerisinde kalmasına dayalı olarak alındığını bildiriyor.

İskoçya’nın büyük bölümü İngiltere’nin AB’de kalması için oy kullanmış, İskoç siyasetçiler tersi durumda bağımsızlık isteyecekleri yönünde uyarılarda bulunmuştu.

“Avrupa’nın kalbine döneceğiz”

İngiltere’nin AB’den çıkışının bu Cuma günü gerçekleşmesiyle birlikte, İskoçya’da bağımsızlık yanlılarının faaliyetlerini artırmaları bekleniyor.

İskoçya Birinci Bakanı Nicola Sturgeon, “Bana göre İskoçya’nın Avrupa’nın kalbine dönmesinin ve istediğimiz gibi bir hükümete sahip olmanın tek yolu bağımsız bir ülke olmamız” diye konuştu.

İskoç meclisi, AB bayrağının İngiltere’nin AB’den çıkışı sonrasında da meclis önünde dalgalanmaya devam etmesi yönünde karar aldı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER