A3 Haber

Ne olacak bu ‘giyim eşyasının’ hali?

Ne olacak bu ‘giyim eşyasının’ hali?

Ne olacak bu ‘giyim eşyasının’ hali?
Şubat 01
17:52 2020

İstanbul Ticaret Odası Ocak ayı için İstanbul’un perakende ve toptan enflasyon oranlarını açıkladı.

Ben bir kez daha “ne olacak bu giyim eşyası üreten ve satanların hali” dedim.

Şöyle açıklayayım:

Ocak ayında İstanbul’da “Giyim Eşyası Harcaması” kaleminde fiyatlar yüzde 8 düşmüş. Son bir yılda “Giyim Eşyası Harcaması” fiyat artışı sadece yüzde 6…

Son bir yılda enflasyon kaç peki? Yüzde 12,78… Yani giyim eşyası fiyat artışı aylardır enflasyon oranının yarısında seyrediyor.

Bu TÜİK verileriyle de uyumlu. Pazartesi günü açıklanacak TÜİK TÜFE rakamında ilk bakacağım detay “Giyim ve Ayakkabı” olacak.

Böyle bir fiyat seyri elbette olabilir. Ama aylık verilerdeki garipliğe ne demeli?

Şöyle ki “erkek giyimi” fiyatları Ocak ayında yüzde 7 gerilerken kadın giyiminde yüzde 20, çocuk giyiminde ise yüzde 2 düşmüş. İndirimler olmuştur diyenleri duyar gibiyim.

Onlara cevabım şu olacak. Kumaş fiyatlarında Ocak ayındaki fiyat artışı 37! Yıllık artış yüzde 21…

Kabaca ifade edersek hammaddesi son bir yılda yüzde 21 artmış malların fiyatları sadece yüzde 6 yükselmiş oluyor. Zor bir matematik… Nasıl açıklanabilir bilemiyorum. Gelecek aylarda giyimde sert fiyat artışları görebiliriz.

İstanbul’da Ocak ayında “sağlık ve kişisel bakım harcamalarında” aylık yüzde 7 artış dikkati çekiyor. Gıdada artış yüzde 1,78… Ocak ayı için perakendede nihai oran yüzde aylık 0,58 olmuş…

Şimdi de toptan eşyaya bakalım… Ocak’ta oran yüzde 1,68… Yıllık oran hemen hemen yüzde 8…

Bu endekste de “kimyevi madde” fiyatları aylık yüzde 21 artmış görünüyor. Gıda fiyatları yerinde saymış, aylık artış yüzde 0,13…

Önümüzdeki iki ay hem perakende hem de toptan endeksinden yüzde 1’in altında rakamlar çıkacak. Baz etkisiyle oranlar büyük ihtimal yukarı gidecek.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER