A3 Haber

Harvard Üniversitesi’nden önemli bir akademisyen Çin’le bağlantısını gizlemekle suçlanıyor

Harvard Üniversitesi’nden önemli bir akademisyen Çin’le bağlantısını gizlemekle suçlanıyor

Harvard Üniversitesi’nden önemli bir akademisyen Çin’le bağlantısını gizlemekle suçlanıyor
Şubat 06
13:12 2020

Harvard Üniversitesi’nden Charles Lieber, Çin’den aldığı fonları ABD hükümetinden gizlemekle suçlanıyor. Lieber’e karşı suçlamaların akademide şaşkınlık yarattığı bildiriliyor.

A3 Dış Haberler | Harvard Üniversitesi’nden kimya ve nanoteknoloji uzmanı akademisyen Charles Lieber, Çin’den aldığı araştırma fonlarıyla ilgili yalan söylemekle suçlanıyor.

Lieber’in aldığı fonları ABD hükümetinden gizlediği ve Çin’le ilişkilerine dair yalan beyanda bulunduğu aktarılıyor.

Nanomateryaller konusunda uzman

Lieber’in yeni nanomateryaller geliştirmesiyle tanındığı, Lieber tarafından geliştirilen malzemelerin tıp ve biyoloji alanında uygulamaları olduğu belirtiliyor.

28 Ocak’ta gözaltına alınan Lieber, 1 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmıştı.

“Bin Yetenek Planı”na dahil olmuş

ABD’li akademisyenin Çin’in “Bin Yetenek Planı”na dahil olduğu söyleniyor. Bin Yetenek Planı, Çin tarafından öncü akademisyenleri kazanmak amacıyla başlatılmıştı.

Wuhan Teknoloji Üniversitesi’nin bu plan kapsamında Lieber’e yüz binlerce dolar verdiği söyleniyor.

Lieber’in Wuhan Teknoloji Üniversitesi’nde bir laboratuvarı yönetmeyi kabul ettiği, ancak ABD hükümeti kendisine bu konuda soru sorduğunda programa dahil olmadığını söylediği ve üniversiteyle bağlarını inkar ettiği bildiriliyor.

Şok etkisi yarattı

Nature’ın aktardığına göre Lieber’e karşı başlatılan soruşturma akademide şok etkisi yarattı.

1991’den beri Harvard Üniversitesi’nde fakülte üyesi olan Lieber’in, şu anda üniversitenin kimya ve kimyasal biyoloji bölümlerinin başında olduğu aktarılıyor.

Üst düzey ödüller alan ABD’li akademisyenin, 2008 yılında Thomson Reuters tarafından olası bir Nobel ödülü adayı olarak gösterildiği belirtiliyor.

ABD hükümetinin başlattığı soruşturmanın ardından Lieber, ücretli izne ayrıldı. Harvard Üniversitesi, akademisyenin araştırma projelerine katılımını askıya aldı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER