A3 Haber

İMO: İhmal ve tedbirsizlik ile çığ felaketine davetiye çıkarıldı

İMO: İhmal ve tedbirsizlik ile çığ felaketine davetiye çıkarıldı

İMO: İhmal ve tedbirsizlik ile çığ felaketine davetiye çıkarıldı
Şubat 06
12:09 2020

İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı İsmet Bilmez, dün yaşanan çığ felaketini ihmal ve tedbirsizlik olarak niteleyerek adeta felakete davetiye çıkarıldığını söyledi.

Van Bahçesaray’da yaşanan iki çığ felaketinde toplam 39 kişi yaşamını yitirdi, altısı yoğun bakımda 75 kişi de yaralandı.

Çığ düşmesini ve arama kurtarma çalışmalarını değerlendiren İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı İsmet Bilmez, “Bahçesaray’da önceki gün akşam saatlerinde yaşanan çığa minibüsün tekerleklerine zincir takarken yakalanan iki kişi için dün yapılan arama çalışmaları büyük bir iş bilmezlikle başladı. Hiç bir tedbir alınmadı ve adeta felakete davetiye çıkarıldı” diye başlıyor anlatmaya.

“Bilinçsiz bir arama kurtarma faaliyeti”

İsmet Bilmez sözlerini şöyle sürdürdü; “Dün er, erbaş, köy korucuları ve gönüllü köylülerden oluşan yaklaşık 350 kişilik bir grup bölgede arama kurtarma çalışmalarına yeniden başladı. Grubun içinde çok az uzman kişi var. Ardından bölgeye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın gittiğini duyan köylüler de konvoya eşlik ederek bölgeye gitti. Çok sayıda ağır iş makinesi çalıştırıldı. Tamamen bilinçsiz bir arama kurtarma faaliyeti. Hem kalabalık hem de ağır iş makinelerinin sesiyle davetiye çıkarılan ikinci çığ kopuyor. Çığ altında kalan insanlar genelde yukarıdan arama kurtarma çalışmalarını izleyen insanlar. Kar altında kaç kişi olduğu belirlenemiyor. Çünkü bölgede kaç kişinin olduğuna dair net bir rakam yok. İlk gün yaşanan çığ düşmesi ayrı, arama kurtarma çalışmaları ayrı, köylülerin bölgeye alınması ayrı, ağır iş makineleri ayrı bir sorun. İhmaller zinciri açıkçası. Yani neresinden tutarsanız çok sıkıntılı.

“İlk gün alınması gereken tedbir bugün alındı”

Dün yoğun sis ve yağış nedeniyle arama kurtarma çalışmaları sonlanırken, sabah saatlerinde yeniden başladı. Bölgede üçüncü çığ riskine karşı patlama ile suni çığ oluşturularak çalışmalar başlarken, bugün yapılan çalışmalara dair bilgi veren  İMO Van Şube Başkanı İsmet Bilmez, “İlk gün yapılması gereken çalışma ve tedbirler bugün hayata geçiyor. Bölgeye uzman ekipler ile AFAD ekipleri gönderildi. Uzman ekipler olay yerine geldiği için, bölge giriş çıkışlara kapatıldı ve çalışmalar başlatıldı. Yeniden çığ düşmesine karşı tedbir alındı. O bölgede her yıl çığ düşüyor. Çığ tehlikesi var yani” diye konuştu.

“Seçim vaadi olan kar tünelleri bölgenin ihtiyacı”

İsmet Bilmez, “Bölgenin coğrafi yapısı ile ilgili 50-60’a yakın çığ bölgesi mevcut. Ve o bölgede yalnız sadece bir tane kar tüneli bulunuyor. Çığın düştüğü bölgenin 4-5 kilometre ilerisinde Çatak bölgesinde bulunan tünel tek başına yetersiz kalıyor. Seçim dönemlerinde kar tünellerine ilişkin vaatler havada uçuşuyor. Seçimler bittikten sonra hepsi unutuluyor. Yine Başkale-Van arasında yıllardır tamamlanamayan tüneller bulunuyor. Yıllardır insanlar çığ faciasıyla karşı karşıya bırakılıyor. Acı bir durum” diyerek bir an önce yeterli sayıda kar tüneli yapılmasını talep ediyor.

Ne olmuştu?

Van-Bahçesaray Karabet geçidi bölgesinde 4 Şubat günü akşam saat 17.00 sularında bir minibüs ve iş makinesinin üzerine çığ düşmüştü. Başlatılan çalışmalarda yedi kişi sağ kurtarılırken, Saadet Tosun, Muhteber Alav, Kenan Turan, Narıç Turan ve Emirhan Kaymaz yaşamını yitirdi. Çığ düşmesi sonucu kar altında kalanları arama kurtarma çalışması yapanların üzerine ikinci bir çığ düşmesi daha yaşandı. İkinci çığ felaketinde 36 kişi yaşamını yitirdi, altısı yoğun bakımda 75 kişi yaralandı.

İsmet Bilmez Kimdir?

Van doğumlu İsmet Bilmez, 2011 yılında Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Yapı denetim şirketinde kontrol mühendisi olarak başladığı mesleki hayatına sonradan sırasıyla çeşitli üstyapı projelerinde şantiye şefi olarak devam etmiştir. 2014-2017 yıllarında Van Büyükşehir Belediyesi’nde çalışmıştır. 2017 yılında kurucusu olduğu firmada taahhüt ve proje işleri yapmaktadır. Yapı denetim firması ortaklığı bulunmaktadır. İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanlığı görevini de sürdürmektedir.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER