A3 Haber

HDP Sözcüsü Kubilay: Erdoğan ve kabinesi Suriye’de ve Libya’da tuzağa düşmüş durumda

HDP Sözcüsü Kubilay: Erdoğan ve kabinesi Suriye’de ve Libya’da tuzağa düşmüş durumda

HDP Sözcüsü Kubilay: Erdoğan ve kabinesi Suriye’de ve Libya’da tuzağa düşmüş durumda
Şubat 07
12:28 2020

HDP Sözcüsü Günay Kubilay, “Türkiye, Suriye topraklarından kayıtsız koşulsuz çıkmalıdır. Demokratik bir siyasal sürecin önünü açmalı, Suriye halklarının kendi kaderini belirleme hakkına saygılı olmalıdır” çağrısında bulundu.

AKP’nin İdlib’de gerilimi tırmandıran politikalarını eleştiren HDP Sözcüsü Günay Kubilay, “Türkiye, Suriye topraklarından kayıtsız koşulsuz çıkmalıdır. Demokratik bir siyasal sürecin önünü açmalı, Suriye halklarının kendi kaderini belirleme hakkına saygılı olmalıdır” çağrısında bulundu.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Günay Kubilay, partinin Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015’te ilan edilen ve 79 gün süren yasağı sırasında bodrumlarda yaşamını yitirenlerin anarak konuşmasına başlayan Kubilay, “4 yıl önce bugün Cizre bodrumlarında 189 insan yakılarak katledildi. Cizre’deki vahşete dair söylenecek çok söz var elbet. Emin olun tarih Cizre’de yaşananları yazacak. Mehmet Tunç’un, Taybet Ana’nın adı çocuklarımızda, torunlarımızda yaşayacak. Bu katliamların hesabını sormak da bizim boynumuzun borcu. Kimsenin şüphesi olmasın, bu katliamın hesabını er ya da geç soracağız. Yaşamını yitirenleri unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

Doğa felaketleri

Son günlerde yaşanan doğa felaketlere değinen Kubilay, “Elâzığ-Malatya depreminin ardından, önceki gün de Van Bahçesaray’da 5 kişi çığın altında kalarak yaşamını yitirdi. Arkasından çığın altında kalan insanları kurtarmaya giden halk ve kurtarma ekiplerinin üzerine düşen çığda ise 34 kişi hayatını kaybetti. Aynı gün bir başka üzücü olay da İstanbul’da yaşandı. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 183 kişinin içinde bulunduğu yolcu uçağı pistten çıktı. 3 kişi hayatını kaybetti” diye belirtti.

Her üç olayın da, Türkiye’nin doğal afetlerin felakete dönüşmesini önleme noktasında büyük ölçekli kazalara karşı hazırlıksız ve yetersiz olduğunu bütün çıplaklığıyla ortaya koyduğunu vurgulayan Kubilay, şunları söyledi: “Bir İçişleri Bakanı var: Elinde kırbaçla dolaşıyor. Deprem olmuş, insanlar ölmüş. İnsanlar verdiği verginin nereye harcandığını soruyor. Bakan soru soranlara kırbaç sallıyor. Çünkü susturmak istiyor. Çünkü aynı gün Küba’da ve Japonya’da 7,4 büyüklüğünde deprem oluyor. Bir kişinin bile burnu kanamıyor. Ama Türkiye’de 6,8 büyüklüğünde bir depremde 41 kişi ölüyor. İkna edici yanıtlar olmayınca, geriye zorla susturmak kalıyor. İnsanlar, partiler, sendikalar, dernekler yardıma koşuyor, büyük bir dayanışma ağı kuruyor. Bakan yardımları yasaklıyor, ihtiyacı olanlara ulaşmasını engelliyor.

Çığa gelince, örneğin iktidar ikinci çığ ile ilgili olarak kamuoyuna yansıyan ‘AKP eski milletvekili ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Gülşen Orhan çoğunluğu korucu ve askerlerden oluşan kalabalık bir ekiple bölgeye gitti ve oluşan sesten kaynaklı ikinci çığ düştü’ iddialar var. İlgili şahsın sosyal medya açıklamasıyla yetinilecek, üstü örtülecek, konuşanlara kırbaç sallanacak bir durum değildir. İddialar bir an önce netleştirilmeli, soruşturma başlatılmalı, iddialar doğruysa gereken yapılmalıdır.

Uçak kazası da yaralılar konusunda büyük bir özensizlik ve tedbirsizliğin söz konusun olduğunu gösterdi. Yaralıların servislerle uçaktan alındığı, yaralanan insanları hızla kaza alanından uzaklaştıracak, ağır hastalara anında gerekli ilk yardımı yapacak hiçbir hazırlığın olmadığı görüldü. Biz bu vesileyle hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarının acılarını en içten duygularımızla paylaşıyor, sabırlar diliyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyor, en kısa zamanda aramıza dönmelerini bekliyoruz. Böylesi acı dolu karanlık günlerden geçerken tek ihtiyacımız olan dayanışmadır. Dayanışma duyguları zayıf toplumlarda ne yazık ki ateş düştüğü yeri yakıyor.”

“Buna artık vicdansızlık demez az kalır”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Bahçesaray’da insanların yaşamlarını yitirmesine rağmen Ahlat’a saraydan söz etmesinin utanç verici olduğunu belirten Kubilay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Meclis saray yasasını konuşuyor. Buna artık vicdansızlık demek bile az kalır. Dalga geçer gibi ‘Allah rahmet eylesin’ demek, büyük bir siyasi sorumsuzluktur. İnsanlar Elazığ’da evsiz barksızken, Van’da çığ altındayken sarayı konuşmak, çay dağıtmak, TOKİ güzellemesi yapmak utanç vericidir. Evvelki gün Meclis’te Ahlat’a saray yasasını değil, Bahçesaray’daki yaraların nasıl sarılacağını konuşalım diye çağrı yaptık. Hiç oralı bile olmadılar. Bahçesaray’ı değil, Ahlat’a sarayı konuşmaya devam ettiler. HDP grubu bu nedenle Meclis çalışmalarına katılmadı, bu siyasi sorumsuzluğun, duyarsızlığın ortağı olmak istemedi. Eş genel başkanımız Sezai Temelli başkanlığında bir heyetimiz bölgede. Halkımızla birlikte el ele vererek, omuz omuza durarak, bu felaketlerin üstesinden de geleceğiz.”

“Türkiye İdlib’de ne yapıyor?”

İdlib’de her geçen gün savaş riskinin yükseldiğine dikkat çeken Kubilay, şöyle konuştu:

“Ortaya çıkan tablo; AKP-MHP iktidarı açısından son derece vahim bir durumu gözler önüne seriyor. Bir yanda Rusya ve İran’ın desteklediği Suriye Ordusu bulunuyor, diğer yanda ise HTŞ ve ÖSO’ya kol kanat germek ve korumak için emir almış Türkiye askeri var. Suriye ordusu kendi topraklarını El Kaide uzantısı HTŞ çetelerinden temizlemeye çalışıyor. Türkiye orada ne yapıyor? Türkiye askerinin İdlib’de ne işi var?

Daha birkaç gün önce 8 asker İdlib’de hayatını kaybetti. Bu askerlerin İdlib’de ne uğruna öldüğünü, Türkiye’nin neden Suriye topraklarından askeri güçlerini çekmediğini Erdoğan açıklamalıdır. Erdoğan, bu tür açıklama yapmasını isteyen ve sorular soran herkese fena halde öfkeleniyor. Öfkelenmeyecek, Erdoğan herhangi bir Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı değil ki üç sıfatı birden taşıyor, halka hesap vermesi gereken üç koltukta birden oturuyor. Biz Türkiye’nin parlamentoda grubu bulunan üçüncü büyük partisi olarak, bölgeyi yaşanmaz bir cehenneme çeviren saldırgan bir dış politikanın, komşularla sıfır sorundan sıfır komşuya evrilen dış politika macerasını, halk adına Erdoğan’a sormayacağız da kime soracağız?

Erdoğan ve kabinesi hem Suriye’de hem de Libya’da fena halde tuzağa düşmüş durumda ve bunun siyasi sorumluluğundan tekrar ‘kandırıldık’ diye kaçamaz. Rusya ile yapılan tüm anlaşmaların sahada karşılığının olmadığı açığa çıkıyor. Çünkü Suriye ordusunu ve Şam yönetimini bağlamayan hiçbir anlaşma uygulanabilir değil. Bu nedenle eğer Erdoğan, ‘Putin beni kandırdı’ derse, hiç kusura bakmasın, Erdoğan kendi kendisini kandırmış olacaktır.

Meclis’te tek parti grubu olarak Suriye tezkeresine ‘hayır’ diyen ve ateşe benzinle gidenlerden olmadık ve olmayacağız. Türkiye kamuoyuna barışçıl, ilkeli ve erdemli bir dış politikanın gerekliliğini anlatmaya devam edeceğiz. Çağrımızı yineliyoruz; Türkiye, Suriye topraklarından kayıtsız koşulsuz çıkmalıdır. Demokratik bir siyasal sürecin önünü açmalı, Suriye halklarının kendi kaderini belirleme hakkına saygılı olmalıdır.”

Ekonomik kriz ve Suriyeliler

Derinleşen ekonomik krize de değinen Kubilay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’deki gelir dağılımındaki adaletsizlik derinleşiyor ve yoksul ile zengin arasındaki uçurum daha da büyüyor. DİSK-AR’ın yaptığı açıklamaya göre; Türkiye, OECD ülkeleri içinde en kötü gelir dağılıma sahip üç ülkeden biri. Gelir dağılımı Türkiye’den bozuk olan ülkeler ise sadece Şili ve Meksika. Türkiye’de 16 milyon kişi yoksul, 18 milyon kişi de yoksulluk sınırında yaşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2018 yılı sonuçlarına göre, yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay yüzde 47,6’ya yükselmiş. En düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay ise, yüzde 6,1’e düşmüş. Yüzde 5’lik zengin kesim 2019’da zenginliğini yüzde 12,7 arttırmış.

3,5 milyonu bulan Suriyeli sığınmacıları misafir etmekle övünen AKP iktidarı, sığınmacıları ucuz emek gücü olarak görüyor. Türk-İş’in ‘Türkiye’de yaşayan Suriyeli Sığınmacılar ve Kayıt Dışı Göçmenler’ araştırmasına göre; özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin neredeyse tamamında kayıt dışı mülteci işçi çalıştırıyor. Bu işletmelerde sığınmacı işçiler ağır koşullarda, günde 13-14 saati bulan çalışma süreleriyle sigortasız, sosyal hak ve güvenceden yoksun, karın tokluğuna ayda 1500-1800 TL arasında değişen ücretlerle çalışmak zorunda. Birkaç gün önce açıklanan Ocak ayı enflasyon rakamları da, ‘Faiz düşerse enflasyon düşer’ diyen Erdoğan’ı hayal kırıklığına uğrattı.

Yaz etkisi nedeniyle düşme eğilimine girse de, kış etkisiyle yeniden yükselişe geçen gerçek enflasyon rakamları, sürekli artan işsizlik ve meclise getirilmek istenen yasa teklifi ve artırılmak istenen belediye vergilerini birlikte düşündüğümüzde ekonomik krizin yıkıcı etkilerinin daha da büyüyeceğini söyleyebiliriz.”

Grup Yorum meselesi

HDP Sözcüsü, ölüm orucunu sürdüren Grup Yorum üyelerine ilişkin de şöyle konuştu:

“Grup Yorum üyeleri uzun zamandır açlık grevindeler. Açlık grevini ölüm orucuna dönüştüren İbrahim Gökçek 235, Helin Bölek 232’inci gününde. Sağlık koşulları oldukça kötü ve her an hepimizin yüreğini yakacak kötü bir haberle sarsılabiliriz. Grup Yorum’un avukatlığını yapan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve tutuklu ÇHD’li avukatlar müvekkillerinin haklı taleplerinin savunucusu olmak amacıyla 5 Şubat’tan itibaren itibariyle açlık grevine başlamışlardır. Peki, Grup Yorum üyelerini açlık grevine ve ölüm orucuna zorlayan neden ise Türkiye’nin içinde bulunduğu utanç verici siyasi tabloyu, ülkenin sürüklendiği kaotik siyasi durumu çok çarpıcı biçimde özetliyor. Grup Yorum üyelerinin talepleri: ‘Konser yasaklarımızı kaldırın, tutuklu üyelerimizi serbest bırakın, üzerimizdeki baskılara son verin.’

Bir ülke düşünün; muhalif şarkı söyleyen bir müzik grubunun konserleri söylediği şarkılar nedeniyle yasaklanıyor, gruba baskı yapılıyor, üyeleri tutuklanıyor. Böyle bir durum kabul edilemez. Grup Yorum’u beğenmiyor olabilirsiniz. O zaman şarkılarını dinlemezsiniz ama şarkı söylemelerini de yasaklayamazsınız. Bir müzik grubunun şarkı söylemek için açlık grevine başlaması, ölüm orucuna yatması, hangi partiden olursa olsun vicdanı olan hiç kimsenin kabul etmesi mümkün değildir. Buradan iktidara sesleniyoruz; Grup Yorum’un taleplerini derhal kabul edin, açlık grevlerini ve ölüm oruçlarını sona erdirin.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER