A3 Haber

ABD Başkanlık Seçimleri’nde son durum: Demokratların adayı kim olacak?

ABD Başkanlık Seçimleri’nde son durum: Demokratların adayı kim olacak?

ABD Başkanlık Seçimleri’nde son durum: Demokratların adayı kim olacak?
Şubat 13
11:10 2020

2020 ABD Başkanlık Seçimleri giderek yaklaşırken, Demokrat Parti’nin kimi aday göstereceği konusu belirsizliğini koruyor. Bernie Sanders, Elizabeth Warren ve Joe Biden gibi tanınmış isimlerle birlikte Pete Buttigieg’in de ismi öne çıkıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldikten kısa süre sonra 2020 ABD Başkanlık Seçimleri’nde yeniden aday olacağını duyurmuştu.

Geçen süreç içerisinde Cumhuriyetçi Parti’nin adaylığını destekleme kararı aldığı Trump’ın karşısına kimin çıkacağıysa belirsizliğini koruyor.

Demokrat Parti’nin adayları kimler?

Eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD’li senatör Bernie Sanders, ABD’li senatör Elizabeth Warren ve ABD’li milyarder Michael Bloomberg, Demokrat Parti’nin tanınmış adayları olarak öne çıkıyor.

Buna karşın şimdiye kadar yapılan Iowa ve New Hampshire ön seçimlerinin ardından en çok delegeye sahip olan isim şimdiye kadar bilinmeyen biri olan Pete Buttigieg.

Geçmiş anketlerde ilk sıralarda olan ve Trump’ın (Amerikan yerlisi olduğunu iddia etmesi sebebiyle) “Pocahantas” diyerek hedef aldığı Warren ise New Hampshire ön seçiminde dördüncü sıraya düşerek beklenenden az destek aldı.

Pete Buttigieg kimdir?

38 yaşındaki Buttigieg, rakiplerinden çok daha genç olmasının yanısıra “eski bir asker, inançlı bir Hıristiyan ve bir eşcinsel” olmasıyla ön plana çıkıyor. Buttigieg’in siyasi destek toplamak için bu kimliklerini kullandığı görülüyor.

Oxford ve Harvard üniversitelerinden mezun olan Buttigieg, aynı zamanda ünlü danışmanlık şirketi McKinsey’nin eski bir çalışanı.

Geçmişte özel şirketlere danışmanlık yapan ve eski ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in de dahil olduğu Cohen Group ile de ilişkileri olan Buttigieg, halk tarafından tanınırlığı olmadan ortaya çıkan ve rakiplerinin seçmenlerince “kurulu düzenin adamı” olmakla suçlanan bir aday.

Buttigieg neleri savunuyor?

Sanders ve Warren yanlıları Buttigieg’i tutarlı bir siyasi hattı olmamasıyla eleştiriyor. Buttigieg, Demokrat Parti seçmenleri arasında ayrıştırıcı olmayan konularda konuşmayı tercih ediyor.

Kürtaj serbestliği, iklim değişikliğiyle mücadele, idamın kaldırılması, esrarın yasallaştırılması, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi gibi Demokratlar için “kapanmış” tartışmalarda konuşarak merkez liberallerin desteğini almaya çalışan Buttigieg, pek çok konuda Warren ve Sanders’tan çok daha ılımlı görünüyor.

Buttigieg’in kararsız seçmenin ve Trump karşıtı Cumhuriyetçilerin desteğini almaya çalıştığı alansa dış politika. İsrail destekçiliği ön planda olan Buttigieg, Çin ve Venezuela gibi ABD’nin kritik dış politika meselelerinde daha “şahin” bir tablo çiziyor.

Bernie Sanders kimdir?

Kendisini “demokratik sosyalist” olarak tanımlayan Sanders, esasında ılımlı bir sosyal demokrat programa sahip, ancak bu sosyal demokrat politikalar ABD siyasetinde “aşırı” kabul ediliyor.

Geçtiğimiz seçimlerde de Demokrat Parti’den başkan adaylığı için yarışan ve yarışı Hillary Clinton’a kaybeden Sanders, seçim kampanyasında ABD’deki toplumsal ve ekonomik eşitsizlikleri öne çıkartıyor.

78 yaşındaki Sanders, uzun yıllardır aynı meselelerde çalışma yapması sebebiyle seçmenleri tarafından güvenilir bir isim olarak görülüyor ve sadık bir kitleye sahip.

Sanders’ın programında neler var?

ABD’li senatör Sanders, ABD ekonomisinin sadece milyarderler için çalıştığını belirterek çalışanları koruyacak yasalar getirilmesini, sağlık sisteminin bu kapsamda yeniden düzenlenmesini, ebeveynlere çocuk izni verilmesini, ücretli yıllık izin hakkını savunuyor.

İklim değişikliği konusunda da rakiplerinden daha radikal bir programa sahip olan Sanders, fosil yakıt şirketlerine karşı yeşil enerji şirketlerinin desteklenmesini istiyor.

Dış politikada daha yumuşak adımları savunan Bernie Sanders, askeri harcamaların yüksekliğine tepki gösteriyor.

Sanders-Warren bölünmesi sürpriz adaya yarayabilir

Sanders’a benzer politikaları savunan ve ABD medyası tarafından “ilerici” olduğu söylenen Warren, seçimin daha gözde adayı Sanders’ın “oylarını bölmekle” suçlanıyor.

New Hampshire’da yaşadığı yenilginin ardından adaylıktan çekilmesi için üzerindeki baskı büyüyen Warren’ın çekilmesi durumunda Sanders’ın Demokrat Parti’nin adayı olması neredeyse kesin gibi görünüyor.

Ancak “ilerici” oyların Sanders-Warren arasında bölünmesi Buttigieg’in kazanmasına yol açabilir. Üstelik Biden için de her şey bitmiş değil.

İsrail ve ABD Başkanlık Seçimleri

Demokrat Parti seçimlerinde bir diğer önemli faktörse İsrail’in Sanders’ın adaylığına karşı olması. Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC) “Bernie Asla” sloganıyla Sanders’a karşı çalışma yürütüyor.

İsrail basınında yer alan yazılarda da Demokrat Parti içerisinde Sanders’a karşı rakip olan adayların desteklenmesi ve Sanders’ın adaylığının engellenmesi çağrısı yapılıyor.

Olası Sanders-Trump karşılaşmasında İsrail’in Trump’a destek vereceği şimdiden görülüyor.

Anketler ne diyor?

Reuters ve Ipsos tarafından yapılan anketler, Trump’a karşı en güçlü rakibin Sanders olduğunu söylüyor. Sanders’ın ardından Trump’a karşı kazanabilecek adaylar Biden ve Bloomberg olarak sıralanıyor.

Anketlerin yapıldığı tarihlerde Buttigieg ön planda bir isim değildi. Bu sebeple Buttigieg’in Trump’a karşı performansı belirsizliğini koruyor.

ABD Başkanı Trump’ın azil soruşturması sırasında ve sonrasında Cumhuriyetçiler içerisindeki desteğini sağlamlaştırdığı, ancak kararsız seçmenin Demokrat Parti adaylarına yönelebileceği söyleniyor.

3 Kasım 2020 seçimlerinde seçmenin nelere göre oy vereceğini söylemek içinse henüz çok erken.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER